Zowel de kinderen als de wethouder legden een krans neer voor de helden
Zowel de kinderen als de wethouder legden een krans neer voor de helden Foto: Remko Vermunt

Kinderen herdenken oorlogshelden Gibson en Warwick

Door: Remko Vermunt Algemeen

STEENBERGEN - Kinderen van de groepen 8a en 8b van de Gummarusschool in Steenbergen hebben woensdagochtend een krans gelegd bij het Propeller-monument in het Stadspark van Steenbergen. Basisschool Gummarus heeft het monument ter nagedachtenis aan vliegeniers Gibson en Warwick vorig jaar geadopteerd en besteed sindsdien uitgebreid aandacht aan de helden.

"Twee jaar geleden werd ik gebeld door de directeur van de Pius X", vertelt Wietse Visser, directeur van de Gummarus. De Pius X verzorgde tot die tijd de herdenking bij het Propellor-monument. "Hij vertelde dat zij het oorlogsmonument aan de Canadezenweg in de Welberg gingen adopteren en hij vroeg of wij dit monument wilden adopteren." Daar hoefde Visser niet lang over na te denken. "Maar, als je iets adopteert, dan moet je er ook voor zorgen. Door ieder jaar met de kinderen stil te staan bij deze gebeurtenissen, zorgen we ervoor dat er aandacht blijft voor hetgeen 74 jaar geleden is gebeurd." Zo hebben de groepen 8 de afgelopen tijd op school extra aandacht besteed aan de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Steenbergen.

Gibson en Warwick

Daarbij was natuurlijk speciale aandacht voor Guy Gibson en Jim Warwick, want tijdens de bevrijding van Steenbergen ging er ook iets mis. In de nacht van 18 op 19 september 1944 stortte het vliegtuig van Guy Gibson en zijn 22-jarige navigator Jim Warwick net buiten Steenbergen neer. De toen dertienjarige Thomas van der Riet uit Steenbergen maakte de crash van dichtbij mee en is daarmee één van de weinige ooggetuigen. Speciaal voor de herdenking van de Gummarusschool kwam hij samen met zijn vrouw naar het Stadspark. Zijn belevenissen van die tijd had hij op papier gezet en werden voorgedragen door wethouder Petra Lepolder.

Crash

"Het was in de nacht van de achttiende op de negentiende september van het jaar 1944 dat we wakker schrokken van een harde klap", herinnert Van der Riet zich nog. "We dachten dat er weer bommen vielen op de schuur, dat was in 1940 ook gebeurd. Toen we uit het raam keken zagen we een felle gloed en we dachten dat er verder weg iets in brand stond. Het was die nacht erg mistig, waardoor het niet goed te zien was waar en wat er in brand stond." Het was echter niet veilig om naar buiten te gaan, want ze hoorden motorgeronk en stemmen van Duitse bezetters. "'s Morgen zagen we de chaos, de stukken van het vliegtuig in het rond verspreid op het weiland achter de schuur. Daartussen lagen de omgekomen vliegeniers. Zij zijn door de gemeente met een bakfiets opgehaald en enkele dagen later op het kerkhof aan de Nassaulaan ter aarde besteld."

Herinnering

Het verhaal van Thomas van der Riet maakte zichtbaar indruk op de aanwezigen. Ook enkele leerlingen kwamen aan het woord. Zij vertelden onder andere over wat ze de afgelopen tijd hebben geleerd over de oorlog. "Het is mooi om op deze manier te herdenken", stelt wethouder Lepolder. "Straks is het misschien honderd jaar geleden dat de oorlog heeft plaatsgevonden, maar op deze manier houden we de herinnering toch levend." Namens het gemeentebestuur werd er ook door de wethouder een krans gelegd én er werd twee minuten stilte gehouden. De twee kransen werden later neergelegd op de begraafplaats aan de Nassaulaan.

Group 617

Bijzonder voor de kinderen was dat er ook een delegatie van Group 617 uit Wales bij de ceremonie aanwezig was. Group 617 is een groep van veteranen en enthousiastelingen die de herinnering aan de oorlog levend proberen te houden. Tijdens lezingen vertellen zij het verhaal van The Dambusters waar Guy Gibson onderdeel van uitmaakte. Negentien vliegtuigen vertrokken op 16 mei 1943 naar Duitsland om drie dammen te bombarderen, maar slechts elf vliegtuigen kwamen terug. Tijdens de lezingen vertelt Group 617 welke rol Guy Gibson bij deze bombardementen speelden.

Er waren verschillende woordjes van kinderen, waaronder ook van Roos en Femke


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief