Twee teams van 't Ravelijn Steenbergen gaan op 30 november 2018 naar de regiofinale in Breda
Twee teams van 't Ravelijn Steenbergen gaan op 30 november 2018 naar de regiofinale in Breda Foto: Claudia Koole

Ruimteraven zuigen kruimels op bij Lego League

Door: Claudia Koole

STEENBERGEN - Voor de tweede keer gaan ze mee in de grote wedstrijd Lego League. Het zijn de Ruimteraven van de middelbare school 't Ravelijn in Steenbergen. Zes jongens van 2Techmavo spannen zich in voor innovatie in de ruimte. Dat doet ook 1Techmavo met zes jongens en één meisje. Op 30 november 2018 tijdens de regiofinale in Breda bij de Avans Hogeschool moet blijken of de inspanningen van deze twee teams goed genoeg zijn om door te gaan. Hun ideeën zijn vernieuwend om ver weg in de ruimte veilig te kunnen eten en te leven.

DOOR CLAUDIA KOOLE

"Hoe meer missies te maken, hoe beter", laat begeleider Corné Raats weten van Sabic in Bergen op Zoom. Dit bedrijf sponsort de Lego League met 30 teams in robots, wedstrijdtafels, het bus transport naar de wedstrijd locaties en de t-shirts. De twee teams van 't Ravelijn in Steenbergen horen hier ook bij. Raats: "De kracht van Lego is om samen te werken. Ze moeten ook leren communiceren. Niet alleen onderling, maar ook naar bedrijven. Zo gaan we bijvoorbeeld naar het bedrijf Bradford-Space in Heerle. Daar maken ze onderdelen voor NASA. Het bezoek aan dit bedrijf moet hen meer inzicht geven in ruimteproblematiek."

Boterhammen

Bij de start krijgen ze twee dozen met lego en een robot. De tieners schrijven zelf een programma voor de robot. Corné Raats: "We leren ze out of the box te denken. Dat betekent ook oplossingsgericht denken." Maar juist dat uitdenken met elkaar bevalt goed. Ryan Egberts (12) uit 1Techmavo: "Het is heel leuk nu om veel te proberen." Dat ervaren de teamleden van 2Techmavo ook. Joran Moerland (13): "Onze taakverdeling is heel goed. Devy is onze all-in-guy." Dit team werkt aan het onderwerp eten in de ruimte. Jens van Dijk (14): "Wij vinden dat ze ook boterhammen moeten kunnen eten in de ruimte. Wat je nu ziet is dat ze tortillas eten. We willen een kantine bouwen die veilig is waarbij kruimels automatisch worden opgezogen."

Mars

Dat de oneindige ruimte in het heelal een fascinerend onderwerp is, dat is meteen te merken bij de leerlingen van beide klassen. Het team van 2Techmavo houdt zich bezig met een veilige kantine in de ruimte, het enige meisje binnen 1Techmavo heeft tevens een bruisend idee voor in de ruimte. Naomi van Eekelen (12) bedacht samen met Sjoerd Blommerden (12) het idee om op Mars groenvilla's te ontwerpen met eigen zuurstofvoorziening van planten en gewassen die er groeien via de zaden die ze meenemen vanaf de aarde. Docent techniek Jan Oudesluijs: "Het is al bewezen dat er water op Mars is. Dit hebben ze samen bedacht om uit te voeren."

Ruimteraven

Op 30 november 2018 zal in de Avans Hogeschool Breda het eerste oordeel gaan vallen of de ruimte ideeën van o.a. de Ruimteraven potentie hebben voor de volgende ronde. Tot de Ruimteraven horen Martijn Ossenblok (14), Joran Moerland (13), Sven Luijsterburg (13), Jessie Sebregts (14), Devy Heskens (13) en Jens van Dijk (14).



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief