Wethouder Harijgens (Bergen op Zoom) en wethouder Krook (Steenbergen) helpen de Superkids bij de kookworkshop
Wethouder Harijgens (Bergen op Zoom) en wethouder Krook (Steenbergen) helpen de Superkids bij de kookworkshop Foto: Claudia koole

Superkids Mantelzorg maken tomatensoep en pizza

Door: Claudia Koole

STEENBERGEN - Voor de derde keer werd er een kookworkshop gehouden, deze keer in het schoolgebouw 't Ravelijn te Steenbergen, voor Superkids uit de gemeenten Steenbergen, Bergen op Zoom en Woensdrecht.

Superkids uit de regio Steenbergen, Bergen op Zoom en Woensdrecht zijn kinderen die zelf mantelzorg verlenen, omdat hun thuissituatie dit van hen vraagt. Om ervoor te zorgen dat deze jongste mantelzorgers niet altijd bezig hoeven te zijn met de mantelzorg worden ze zelf ontzorgd door leuke activiteiten die hen, als leeftijdgenoten, samen laat zijn. Cythia Schuurings van Jeugdpreventie Westelijk Noord-Brabant: "Het is onze doelgroep die hier samenkomt. Het is belangrijk dat ze, buiten het feit dat ze lotgenoten zijn, samen iets leuks kunnen doen."

Tomaten snijden

Bij deze derde kookworkshop werden de Superkids bijgestaan door twee wethouders, te weten Andrew Harijgens van gemeente Bergen op zoom en Koos Krook van gemeente Steenbergen, om verse tomatensoep en pizza te gaan maken. Elk groepje kinderen, circa vier kinderen per groepje, had een eigen begeleider. De middelbare school 't Ravelijn bood hiervoor uitstekend de ruimte met vele kooktoestellen in een groot lokaal. De wethouders stonden zelf ook in deze kleine keukens om mee te helpen bij het snijden van tomaten en andere ingrediënten. Krook: "Kijk, weet iemand wat dit is?" Koos Krook houdt een groen takje in de lucht. De kinderen kijken naarstig naar het takje en zoeken in de omschrijving van het recept. "Dit is tijm", laat Krook snel weten. Een stukje verderop snijdt Andrew Harijgens tomaten, ui en knoflook voor in de tomatensoep. Hun wethouderschap is erg praktisch geworden tussen de Superkids.

Verbinding

De kookworkshop voor jonge mantelzorgers is eerder gehouden binnen gemeente Woensdrecht en Bergen op Zoom. Joyce Joosen, coördinator Steunpunt Mantelzorg Steenbergen: "Door deze workshop in andere regio's te houden, willen we proberen om de kinderen te verbinden met elkaar op VMBO scholen. De eerste keer was dit in het ZuidWestHoek college in Ossendrecht. Daarna in de Steenspil te Halsteren en nu in 't Ravelijn in Steenbergen." Uit alle regio's waren dan ook professionele begeleiders aanwezig, zoals Marloes Rutten van Steunpunt Mantelzorg Bergen op Zoom.

Toetje

Na zo'n heerlijk geurende maaltijd hoort een toetje. "Wat is ons toetje?", wordt er nieuwsgierig gevraagd door één van de Superkids. Hoewel de buikjes goed gevuld waren met eigen tomatensoep en pizza is er altijd nog plaats voor ijs met slagroom. Een groot deel is gesponsord door Albert Heijn Achterberg Steenbergen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief