Foto: Deniz Demirel

Vincent van den Bosch vlogt nu zelf om zijn visie en feiten kenbaar te maken

STEENBERGEN - Een leven van een politicus gaat niet altijd over rozen. Dat ervoer oud-wethouder Vincent van den Bosch van gemeente Steenbergen. Zijn zaak kreeg een opmerkelijke wending. Zo stond hij een aantal jaren geleden op de bres voor burgerbelangen en zo staat hij voor een rechter die hem een geldboete oplegt. In zijn vlog verifieert hij de uitspraak. De reacties zijn niet van de lucht.


Jouw zaak begon najaar 2015. In 2018 heeft Binnenlandse Zaken het Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur opgericht. Kun je hier wat mee?

"Inderdaad, aangezien veel meer is gebeurd dan de rechtszaak heeft behandeld, heb ik de zaak daar en ook bij de Commissaris van de Koning aangemeld."

Wat heeft de uitspraak van de rechtbank met jou gedaan?

"Al bij de zitting werd mij duidelijk, dat politie en Openbaar Ministerie (OM) zachtjes gezegd slordig onderzoek hadden gedaan, getuigen van stalking niet hebben opgeroepen en bewijsmateriaal zijn kwijtgeraakt. De rechter zei: wat niet in het dossier zit kunnen wij niet beoordelen. Er miste dus elementaire informatie. Daarna kon de uitspraak alleen maar meevallen en dat deed het ook. De rechters hebben rekening gehouden met de maanden van sarren en treiteren voorafgaand aan het incident. Er is ook opluchting, omdat je er eindelijk na drieënhalf jaar een punt achter kan zetten. Het OM oordeelde, dat treiteren van een gewone burger – de andere aangifte – wel moest worden gestraft. Wanneer echter de rechters alle getreiter van zowel een bestuurder als een gewone burger afdekken met 'vrije meningsuiting in kader van het publieke debat', voelde dat als een trap in het gezicht van degenen die aangifte durfden te doen."

Wat heeft de media-aandacht met jou gedaan de afgelopen jaren?

"Alle negatieve aandacht is niet leuk geweest. Je leert al snel dat bepaalde media eenzijdig verslag doen en uit sensatiezucht nog liever de leugens van opportunisten napraten dan je direct vragen hoe het echt zit. Als je dan de kans krijgt, stoppen ze met schrijven. Er blijft altijd iets aan je kleven, want mensen denken 'waar rook is, is vuur'. Maar deze rook is verzonnen. Gelukkig maken veel mede-ondernemers er geen punt van."

Je hebt een vlog gemaakt. Ga je hiermee door of was het eenmalig?

"Ja! Het lijkt me leuk wat bredere, bestuurskundige beschouwingen te geven over de politiek op de Brabantse Wal, een ander geluid."

Als je de klok kunt terugdraaien, wat zou je anders doen?

"Niet veel anders. Ik zou tevoren mijn Facebook hebben ontdaan van foto's die verkeerd kunnen worden uitgelegd. Natuurlijk had ik bij het incident rustig moeten weglopen, maar het bleek dus dat mijn passie en gedrevenheid als bestuurder ook de keerzijde had, onder vermoeidheid en spanning, van een impulsieve reactie op uitlokking."

De vlog van de oud-wethouder is hieronder te zien:

Claudia Koole


 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief