Drie robotmaaiers worden als pilot ingezet op een veld van VV Prinsenland in Dinteloord
Drie robotmaaiers worden als pilot ingezet op een veld van VV Prinsenland in Dinteloord (Foto: Claudia Koole)

Duurzaamheid doet intrede op voetbaldveld VV Prinsenland met robotmaaier

DINTELOORD - Het maaien van voetbalvelden is een specifieke taak. Op een veld van VV Prinsenland op sportpark Molenkreek in Dinteloord is geen tuinman op een grasmaaier te zien, maar voortaan drie robotmaaiers. Wethouder Esther Prent startte formeel de pilot, die de gemeente Steenbergen voor een jaar aangaat.pilot die gemeente Steenbergen voor een jaar aangaat.


"Het is een heel CO2-neutraal gebeuren", vertelt Dennis Schenk van Schenk Tuinmachines uit Etten-Leur. "Er is geen diesel meer nodig. Alles gaat op stroom van de zonnepanelen die op het dak van de sportkantine liggen. Het is ook geruisloos en ze zijn multifunctioneel inzetbaar." Normaal gesproken worden speciale banen gemaaid op een voetbalveld. Dit is niet alleen voor het mooie zicht. Scheidsrechters hebben baat bij die banen om spelsituaties beter in te kunnen schatten, bijvoorbeeld als iemand buitenspel staat. Maar de robotmaaier gaat vooralsnog kriskras over het veld heen. Schenk: "Dat is iets wat in de toekomst nog wel gaat gebeuren."

Goedkoper

De nieuwe robotmaaiers, die in gewicht maar zo'n 13,6 kilogram wegen ten opzichte van andere maaiers die 60 kilo wegen, zijn goedkoper in vergelijking met een arbeidskracht die moet worden ingezet. Niet zelden gebeurt het dat robots het werk overnemen van mensen. Maar van banenverlies is geen sprake volgens Bart van Est namens de gemeente Steenbergen. "Nee, dit zorgt absoluut niet voor werkloosheid. De medewerkers van de gemeente die normaliter het gras maaien, hebben nu tijd voor heel veel andere zaken." In ruim een jaar zou de gemeente de kosten hebben terugverdiend.

Beveiliging

De robotmaaiers doen hun werk in de uren dat het veld niet wordt gebruikt. Dat lijkt aantrekkelijk voor dieven die zo'n robotmaaier thuis willen hebben of voor heling inzetten. "Het meenemen heeft geen zin", zegt Dennis Schenk. "De robotmaaiers zijn beveiligd met codes en staan in verbinding met het veld en dit sportpark. Diefstal heeft geen zin." De Honda Miimo is een vernieuwing binnen de voetbalwereld.

Claudia Koole


 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief