Koningin Máxima wordt hartelijk ontvangen door Paul Rüpp, Kamerheer van Z.M. de Koning
Koningin Máxima wordt hartelijk ontvangen door Paul Rüpp, Kamerheer van Z.M. de Koning Foto: Claudia Koole

Koningin Máxima op bezoek bij Hof van Nassau

Door: Claudia Koole Algemeen

STEENBERGEN - Niet alleen vanwege de naam, maar mede voor de innovaties die aangebracht zijn in dit verpleeghuis van tanteLouise, opende Koningin Máxima dinsdag het nieuwe Hof van Nassau in Steenbergen. Dit verpleeghuis biedt maximaal verantwoorde vrijheid aan haar bewoners met dementie. Bewoonster Betsie Peeters-Iriks kreeg de eer om samen met de Koningin de openingshandeling te doen.

De Koningin werd welkom geheten door mensen uit de zorg en een aantal bewoners uit Steenbergen. Een klas basisschoolkinderen stond tevens aan de oprijlaan van het Hof van Nassau. Media, onder meer crews van het programma Blauw Bloed en nieuwszender Hart van Nederland, waren toegestroomd uit Hilversum en de beveiliging van de Rijksvoorlichtingsdienst en het Koninklijk Huis was goed vertegenwoordigd.

Ontvangst

Paul Rüpp, Kamerheer van Zijne Majesteit de Koning, verwelkomde als eerste de Koningin gevolgd door Bert Pauli, loco-Commissaris van de Koning provincie Noord-Brabant, Ruud van den Belt, burgemeester van Steenbergen, en Conny Helder met Marcha Kwisthout als respectievelijk Raad van Bestuur tanteLouise en locatiemanager Hof van Nassau.

Giants

Tijdens het welkomstwoord vertelde Conny Helder: "We worden in Nederland ouder. De kwetsbaarheid neemt toe. Het mooiste compliment dat we soms krijgen is dat andere zorgcentra denken dat we lichtere patiënten hebben, maar dat is niet zo. We bieden goede zorg met een goede uitkomst. De wijze waarop we samenwerken is een netwerk met lef en vertrouwen. tanteLouise heeft de giants van Standing on the shoulders of giants."

Slimme vloer

Hof van Nassau kent een onderscheidend vermogen. Het uitgangspunt is dat bewoners zo veel mogelijk de regie voeren over hun eigen leven. Koningin Máxima kreeg een rondleiding waarbij innovaties werden getoond. Zo draagt een zogenaamde slimme vloer, als gepatenteerde vloer van Connective Floors BV, bij aan minder valincidenten. Hof van Nassau is de eerste verpleeginstelling die voor ouderenzorg deze vloer toepast. Hierin zijn antennes aangebracht om bewoners te volgen bij hun bewegingen. Verzamelde data van het bewegingsgedrag geven inzicht in vorderingen van cliënten en zorg met behandeling kan gerichter afgestemd worden per individuele bewoner.

Meekijkbril

Koningin Máxima kreeg nog meer te horen in het nieuwe verpleeghuis. Het anders werken in de zorg werd mede aangetoond met de meekijkbril die expertise op afstand mogelijk maakt. In de praktijk kan een verzorgende, als bekend gezicht voor een bewoner, expertise oproepen via die meekijkbril. Deze bril maakt het mogelijk een specialist ouderengeneeskunde of een gespecialiseerd wondverpleegkundige op te roepen die meekijkt dankzij een spreek-, luister- en beeldverbinding. De directe hulp van een specialist of collega kijkt vanop afstand real time mee, wat een handige tool is in het dagelijkse werk van de zorg.

Waardering

Het was geen wonder dat burgemeester Van den Belt sprak van woorden die tekort schieten. "Dan heb ik het over woorden van waardering. Dit huis is in onze gemeente terechtgekomen en biedt mogelijkheden en kansen. Als het goed is zijn we langer oud dan we ooit jong waren. We zijn met Hof van Nassau de dementievriendelijke gemeente die we willen zijn."

Trots

Samen met bewoonster Betsie Peeters-Iriks opende de Koningin officieel Hof van Nassau met een grote gouden lijst en twee lakeien. De bewoonster raakte zo verwonderd door Máxima dat ze voor een moment haar hand niet losliet. Bij vertrek liet Máxima weten onder de indruk te zijn. Ze heeft veel geleerd, naar eigen zeggen, en is trots op het verpleeghuis met innovaties.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief