Afbeelding

‘Wanneer men zelf energie in speeltuin steekt, wordt er anders mee omgegaan’

Gemeente Nieuws

SINT-MAARTENSDIJK – De kleine speelplekken wel of niet behouden? Deze vraag stond donderdagavond in Haestinge centraal op de bijeenkomst die de Dorpstafel Sint-Maartensdijk-Scherpenisse samen met de plaatselijke kinderopvangorganisaties en basisscholen voor de lokale gemeenschap hield. Ouders uit de Smalstad konden er hun mening geven en ideeën inbrengen. Ook was er aandacht voor het zwembad Haestinge of eventueel een nieuw zwembad.

Het vervangen van speeltuinen die meerdere inspecties per jaar en de nodige onderhoud kosten voor speelaanleidingen die geen inspecties en onderhoud behoeven is een bezuinigingsmaatregel die zo goed als alle Thoolse kernen treft. Speelaanleidingen zijn natuurlijke objecten die kinderen uitnodigen tot spelen. Denk aan liggende klimbomen, zwerfkeien of speelstruiken. Ze dragen bij aan de ontwikkeling van de creativiteit van kinderen, maar zijn voor peuters geen veilig speelmateriaal. Voor hen zou de Dorpstafel de kleine speelplekken in Sint-Maartensdijk willen behouden, maar dan moet de gemeenschap daar zelf wel wat voor over hebben in de zin van periodiek onderhoud. De speelplek aan de Gladiolenstraat dreigt te verdwijnen. Beleidsmedewerker van de gemeente Tholen, Karin Bommelijn, gaf aan dat de gemeente de speelplek aan het Pieter Werrecorenplein anders wil inrichten. "We moeten het echt met minder speeltoestellen doen."

Discussie De grotere speelplekken aan de Kluutlaan en Oostsingel staan niet ter discussie. In tegenstelling tot wat bij de gemeente bekend is, zou de speelplaats aan de Gladiolenstraat geregeld gebruikt worden. Op de bijeenkomst vroegen belangstellenden om de onoverzichtelijke speelplek aan de William Bootstraat op te doeken, want die levert problemen op met hangjeugd. Dorpstafel-voorzitter Ron de Graaf zei dat de Dorpstafel niet vasthoudt aan hoe het moet gebeuren. Wel riep hij de aanwezigen op om de buurtbewoners te peilen hoe zij ertegenover staan om de handen uit de mouwen te steken voor het behoud van de speeltuintjes. "Wanneer mensen zelf energie erin steken, zie je ook dat er anders mee wordt omgegaan. En het versterkt de sociale samenhang. Het zou mooi zijn als hier ooit zo'n constructie ontstaat zoals die van speeltuin Vrij en Blij in Sint-Annaland. Naar zoiets zouden we moeten toewerken."

Nieuw Enkele jaren terug was er sprake van een nieuw zwembad op het vakantiepark De Pluimpot. Dat plan is in het water gevallen. Nog altijd is er geen oplossing voor het zwembad Haestinge, dat tegen een sluiting aanhikt. "Het zwembad wordt met plakband bijeen gehouden", aldus De Graaf. "Ze is ver voorbij op." De Dorpstafel-voorzitter denkt nog steeds dat een public private samenwerking een oplossing zou kunnen zijn. Hij wilde weten hoe de lokale gemeenschap hier tegenaan kijkt. "De gemeente heeft geen geld om twee zwembaden te behouden. Rond Sint-Maartensdijk zit het zwaartepunt van de Thoolse recreatie. Het zwembad ligt centraler. Maar zowel Tholen als Sint-Maartensdijk is gefixeerd op het behoud van het eigen zwembad." De Graaf stelde ideeën voor als: de bouw van een nieuw duurzaam zwembad, dat middels een public private samenwerking of crowdfunding wordt gerealiseerd. Ook zou het centraal moeten liggen op Tholen en het hele jaar open zijn zodat het meer inkomsten geniet. Een belangstellende zei dat er steun gezocht moet worden bij de andere kernen. De Graaf stelde: "Als we niks doen verliezen we zeker." Op donderdag 12 mei volgt opnieuw een bijeenkomst in Haestinge.

BIJDRAGE JOSIEN MATHLENER



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief