In 2016 bracht een Poolse delegatie uit Itawa een bezoek aan Tholen. FOTO ITAWA.NL
In 2016 bracht een Poolse delegatie uit Itawa een bezoek aan Tholen. FOTO ITAWA.NL (Foto: )

Itawa blijft Poolse zusterstad van Tholen

  algemeen

THOLEN - Itawa blijft de Poolse zusterstad van Tholen. De stedenband liep eind 2018 af, maar zowel Itawa als Tholen wil de jumelage voortzetten. Vanwege de verkiezingen in Polen waren er aardig wat veranderingen in het gemeentebestuur van Itawa waardoor de verlenging even op zich liet wachten. Itawa zet de samenwerking echter graag voort en ook voor de Thoolse gemeenteraad vormde het in de laatste gemeenteraadsvergadering niet meer dan een hamerstuk.


De stedenband tussen Tholen en Itawa begon in 1994 toen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een oproep deed om een band aan te gaan met landen in Oost-Europa. Na het vallen van de muur, waren de mogelijkheden hiervoor ineens een stuk groter. "De samenwerking is vooral bedoeld om kennis en ervaringen uit te wisselen'', legde wethouder Hoek eerder al uit. "Wij kunnen iets leren van Itawa op het gebied van subsidies, terwijl wij vooruitstrevend zijn in het scheiden van afval. Buiten het feit dat er op het gebied van echt belangrijke zaken van elkaar geleerd kan worden, wordt er langzamerhand ook een stukje cultuur van elkaar overgenomen." Sinds vijftien jaar vieren de inwoners van het Poolse Itawa bijvoorbeeld Koninginnedag of Koningsdag, inclusief oranje optocht. Zij zien naar eigen zeggen Tholen als grote ambassadeur van Nederland en nemen Tholen als voorbeeld voor hun eigen gemeente.

Leren

In 2014 is de samenwerking namelijk met vijf jaar verlengd waardoor de gemeentes ook na de eerste tien jaar van elkaar konden blijven leren. Er werden over een weer bezoeken gebracht. Voorlopig zal er aan de stedenband tussen Tholen en Itawa nog geen einde komen, want beide gemeentebesturen hebben recent besloten zustersteden van elkaar te blijven.

Verkiezingen
Hoewel beide gemeenten spreken van een warme vriendschap, werd de stedenband niet direct bij afloop van de tweede periode verlengd. Volgens de gemeente Tholen en Itawa waren de verkiezingen in Polen daar debet aan. Eind oktober en begin november vorig jaar werden er in de Thoolse zusterstad stemrondes gehouden. De uitkomst van deze verkiezingen hebben de nodige veranderingen teweeg gebracht waaronder het vervangen van de burgemeester, de vervanger van de burgemeester en de voorzitter van de gemeenteraad van Itawa. Om die reden kon de evaluatie van de stedenband niet op tijd geëvalueerd en eventueel verlengd worden. Begin maart kwam er echter toch bericht uit Polen dat Itawa de vriendschap met Tholen graag zou verlengen.

Deuren
Ook Tholen is hier voorstander van. "De afgelopen vijf jaar is gebleken dat de stedenband nog steeds een functie heeft. De uitwisseling, kennis en ervaring draagt nog steeds bij aan de planvorming voor de ontwikkeling van de Itawa als toeristisch-recreatieve gemeente, Ook voor Tholen opent de samenwerking op bestuurlijk niveau deuren. Men wil om die reden de stedenband verlengen met vijf jaar tot 2024.

Subsidie
In de begroting van de gemeente Tholen voor de jaren 2019-2022 is 4500 euro gereserveerd voor de stedenband Tholen-Itawa. Hiervan is 1500 euro bestemd voor gemeentelijke activiteiten en 3000 subsidie voor de stichting Tholen-Itawa. 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief