Tholen krijgt complimenten voor opvang statushouders
Foto: Shutterstock

Tholen krijgt complimenten voor opvang statushouders

  algemeen

THOLEN - De gemeente Tholen heeft een brief met complimenten ontvangen van de Gedeputeerde Staten van de provincie Zeeland. Tholen heeft namelijk aan haar taakstelling voldaan om in 2018 37 statushouders (vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen) te huisvesten binnen de kernen. Wethouder Frank Hommel laat desgevraagd weten blij te zijn met de brief en het feit dat de gemeente aan haar verplichting heeft kunnen voldoen.


Iedere gemeente moet een vastgesteld aantal statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) huisvesten. In 2018 moest de gemeente Tholen 37 statushouders een woning toewijzen om zich te settelen. De Provincie heeft in het kader van interbestuurlijk toezicht een toezichthoudende taak op gemeenten voor de huisvesting van vergunninghouders en bepaalt aan het einde van de taakstellingsperiode of de gemeenten ieder de taakstelling hebben gerealiseerd.

Dichtkoppelen

Op 1 januari 2019 was de taakstellingsperiode tweede halfjaar 2018 afgelopen. Gemeenten zouden op 1 oktober 2018 voldoende statushouders van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) toegewezen hebben gekregen om aan de volledige taakstelling van dat halfjaar te voldoen. "Het is het COA echter niet gelukt om alle gemeenten 'dicht te koppelen', waardoor gemeenten minder vergunninghouders toegewezen kregen dan de hoogte van de taakstelling. Dit was een landelijk probleem", zo legt de provincie Zeeland uit. Op 1 oktober 2018 hadden 6 van de 13 Zeeuwse gemeenten te weinig koppelingen voor de hele taakstelling van dat halfjaar.

Vergunninghouders

Dat was echter niet het geval voor de gemeente Tholen. Samen met Goes, Kapelle, Middelburg, Noord-Beveland en Vlissingen heeft het college de taakstelling volledig gerealiseerd. Alle Zeeuwse gemeenten kregen een brief van de provincie Zeeland over het resultaat van de huisvesting van vergunninghouders. Tholen kreeg een complimentenbrief.

Ouders

Wethouder Frank Hommel (VVD) reageert tevreden op de complimentenbrief vanuit de Gedeputeerde Staten (het dagelijks bestuur) van de provincie Zeeland. Wij zijn blij dat we aan de taakstelling hebben kunnen voldoen. Als Tholen zetten wij in op gezinnen", zo legt hij desgevraagd uit. "De kinderen gaan naar school en kunnen hun ouders helpen met onze taal, zodat de integratie sneller gaat." 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief