Michel Potappel in de wieg gelegd voor de rol van Pliessie Witte
Foto:

Michel Potappel in de wieg gelegd voor de rol van Pliessie Witte

OUD-VOSSEMEER - Met de start van een nieuw Woaidaehenseizoen (carnavalsseizoen) heeft De Vlôôientrappers een nieuwe Pliessie Witte gekregen en wat voor één! Voor de rol van Pliessie lijkt Michel Potappel in de wieg te zijn gelegd. Buiten het feit dat Michel een vrolijke en zeer enthousiaste man is, kent hij ook de Vlôôientrappers van binnen en van buiten.


DOOR:JACOLINE DE BOER


Michel Potappel is geboren in Oud-Vossemeer (Grôôt Pesôôt), maar verhuisde 23 jaar geleden voor de liefde naar Sint-Philipsland. Van Dweilband De Lamsôôren kregen zij op hun trouwfeest een wel heel toepasselijk cadeau, een lidmaatschap voor De Vlôôientrappers. Voor Michel was het niks vreemds aangezien hij opgegroeid is in Oud-Vossemeer, maar voor zijn vrouw, een echte Fluplandse, was het wel even wennen.

Protocol

Al gauw werd aan Michel gevraagd of hij in de "Boerenploeg" wilde komen. En al snel volgde daar vele functies bij. Michel was de afgelopen jaren meer dan actief voor de Woaidaehenvereniging. Hij zit in de commissie- protocol, de denktank van de vereniging en in de technische commissie. Ook zit hij in het bestuur en was hij negen jaar lang de persoonlijke chauffeur (adjudant) van de Oog'eid (Prins) en zijn gevolg. En of dat nog niet genoeg is zit Michel ook nog eens in de creatieve commissie waarin hij de dames hiervan ook nog helpt om de mooiste carnavalsdingen te maken. Nu hij de nieuwe Pliessie Witte is moet hij wel afscheid nemen van zijn functie als adjudant. Maar deze functie is in goede handen, hij wordt overgenomen door Nick Hommel, zoon van oud Nar Kobus.

Geheim
Michel werd in juni 2019 al benaderd om de nieuwe Pliessie te worden. Hij keek er wel een beetje van op dat ze hem vroegen. Hij nam de tijd om erover na te denken en ging thuis een goed gesprek aan met zijn gezin. Michel was vereerd dat de commissie aan hem dacht. Al is het nooit een speciale wens geweest van Michel om de nieuwe Witte te worden. Door zijn vele functies binnen De Vlôôientrappers stond hij altijd al achter de Oog'eid en zijn gevolg. Hij stond alleen nooit in de schijnwerpers. Toen Michel besloot ervoor te gaan had het nogal wat voeten in de aarde. Michel moest namelijk een half jaar stilhouden dat hij de nieuwe Pliessie Witte zou worden. En als je dan bij alle voorbereidingen mee helpt en zelfs zijn broer Piet, die tot twee jaar geleden nog voorzitter was, het niet mocht weten is dat niet zo makkelijk.

Baan

In het dagelijks leven heeft Michel een eigen bedrijf in de elektra en interieurbouw voor laboratoria. Hij heeft nadat hij de beslissing had genomen maar liefst vier weken lang zo vaak als hij kon geoefend op zijn spraak. Al die tijd liet hij de hond uit op Zijpe en oefende dan om minder snel te praten. "Pliessie Witte zijn is niet zomaar iets. Buiten het feit dat je diverse toneelstukjes opvoert in een grote organisatie moet je ook kunnen spreken tegen het publiek. De Pliessie is er om de orde te bewaren, om de leutregels te bewaken en om ervoor te zorgen dat deze na worden geleefd. Het gaat dan voornamelijk om de leutregels, opgesteld door de Grôôtste boer, Boer Neuze. Ook is de Pliessie er verantwoordelijk voor dat de optocht in goede banen wordt geleid."

De Vlôôientrappers
Begin waren 70 werd een carnavalsvereniging opgericht. Na een aantal jaren moesten zij helaas noodgedwongen stoppen omdat er te weinig leden waren. In 1991 probeerde een aantal Vosmeerders de vereniging nieuw leven in te blazen en met succes. Nog steeds vieren vele Vlôôien uit Grôôt Pesôôt gewoon carnaval in hun eigen dorp. De vereniging heeft dan ook bijna 160 gezinnen als lid. De laatste jaren is er veel verjonging aangewonnen binnen de organisatie, belangrijk voor de toekomst van de vereniging. Ook is het jeugdgevolg uitgebreid. Vier jaar geleden waren er alleen een Prinsesje en een Narretje. Maar omdat de verenging merkte dat er steeds meer animo was én dat kinderen op scholen buiten Grôôt Pesôôt zitten, besloten zij het jeugdgevolg uit te breiden. Kinderen die mee willen doen moeten zich namelijk opgeven en ieder jaar waren er een behoorlijk aantal kinderen die mee wilden doen, maar er waren maar twee plaatsen. Om niet steeds zoveel kinderen te moeten teleurstellen werd het duo compleet gemaakt met alle 4 de personages. Het Jeugdgevolg is nu uitgebreid met een Boer of Boerinnetje en de Pliessie.

Geschiedenis
De eerste Pliessie Witte was Gerwin Hoek, hij nam deze taak op zich van 1991 tot en met 1996. In 1997 was de eer aan Tim van Mierlo, hij nam de taak maar liefst 22 jaar op zich. Nu Michel de nieuwe Pliessie Witte is geworden gaat er wel het één en ander veranderen. De nieuwe Pliessie Witte gaat met de tijd mee en waar Tim altijd op een fiets reed kiest Michel voor een heuse Segway. Ook wilde Michel graag een eigen lied uitbrengen, uit respect voor de oude Pliessie Witte. Boer Neuze heeft het nummer geschreven op de melodie van Sweet Caroline. Het nummer is al opgenomen en staat op de cd van de Vlôôientrappers. Overigens kan Michel, net als zijn broer Piet, ook zingen dus de cd is zeker een aanrader.

Motto
Het nieuwe motto voor dit carnavalsseizoen is "Me Maeke d'r Werk Van!". Het kostte namelijk nogal wat moeite om een nieuwe Pliessie Witte te vinden. Vanaf 1 februari moet Pliessie Witte flink aan de bak, startende met het Endjesdurpbal. Dan wordt het nieuwe jeugdgevolg gekozen. Geef je daarom snel op! Op www.vlooientrappers.nl zijn alle data terug te vinden waarbij Prins Kevin, Nar Silla, Boer Neuze en de nieuwe Pliessie Witte hard aan het werk zullen zijn onder begeleiding van Hofband van dit jaar 't Luuze Leven. Tis Vrééd! 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief