Toneelgezelschap de Rederijkers viert 150-jarig bestaan
Ook in 2019 was het een succesvolle toneelvoorstelling.
Ook in 2019 was het een succesvolle toneelvoorstelling. (Foto Frank van Geleen )

Toneelgezelschap de Rederijkers viert 150-jarig bestaan

OUD-VOSSEMEER - Het is zeer bijzonder te noemen, het 150-jarig bestaan van De Rederijkers. Dit wordt dan ook uitgebreid gevierd met een besloten receptie en weer een prachtig toneelstuk.


Op 15 februari geeft Toneelgezelschap twee voorstellingen in Meulvliet Tholen en de avond ervoor is er groot feest om het 150-jarig bestaan te vieren. De toneelvereniging die van oorsprong gestart is op 14 februari 1870 had graag de voorstelling en receptie in Oud-Vossemeer gehouden maar helaas was dit vanwege de Carnaval in Oud-Vossemeer dit jaar niet mogelijk. Er kon nog worden uitgeweken naar maart maar het gezelschap speelde liever het stuk rond de datum van het 150-jarig bestaan.

Hoe het begon

Op 14 februari 1870 wordt er een oproep gedaan om bij elkaar te komen ten huize van J.Ambt. Men was geïnspireerd geraakt door een ander toneelspel en al gauw wordt het besluit genomen zelf een toneelvereniging op te richten in Oud-Vossemeer. Er wordt een bestuur gekozen en een naam. Rederijkersgezelschap Eendracht is vanaf nu een feit. Echter waren er in de beginjaren alleen bijeenkomsten waarbij men onderling sprak over onderwerpen die een bijdrage leverde aan de algemene ontwikkeling. Al snel kwamen daar de toneelspelen bij en door de jaren heen zijn er talloze voorstellingen gespeeld.

Tegenwoordig

Tegenwoordig zijn de spelers niet meer alleen uit Oud-Vossemeer afkomstig maar van het gehele eiland en zelfs Noord-Brabant. De Rederijkers is een gezelschap die ontspanning hoog in het vaandel heeft staan. Was er vroeger nog wel eens een bloedgroepstrijd, hedendaags is daar niets meer van te merken. Het is ook zeer bijzonder te noemen dat het Toneelgezelschap al 150 jaar bestaat, het is de oudste toneelvereniging van Zeeland.

Generaties

Wil Boogaard is sinds een aantal jaar voorzitter van het gezelschap. Wil werd een aantal jaren geleden gevraagd nadat Kees-Jan van Gorsel het stokje over wilde dragen. Lang hoefde Wil niet na te denken over de vraag. "Ik zeg niet graag nee en als ik zo kan helpen", aldus Wil. Grappig feit is wel dat Wil nooit zelf heeft gespeeld maar toch zeker wel is opgegroeid met de Rederijkers. Wil zijn vader en zus waren vroeger spelers van de Rederijkers en ook Wil zijn vrouw speelde vroeger in een aantal voorstellingen mee. Tegenwoordig spelen Wil zijn zoon Bram en schoondochter Femke mee in de voorstellingen. De Rederijkers is een gezelschap dat graag dingen op een ontspannende manier aanpakt. Het gezelschap bestaat uit vele leden en spelers maar het heeft ook een bouwploeg wat er ieder jaar weer voor zorgt dat er een mooi decor gebouwd wordt. Dat het toneelgezelschap dingen graag op een ontspannende manier aanpakt is wel te merken aan het feit dat zij in tegenstelling tot veel andere verenigingen en gezelschappen nog nooit met vrijwilligerstekorten te kampen hebben gehad.

Champagne, Klompen en Nana.

Het stuk van dit jaar, Hotel "De Eendracht", valt wederom onder de regie van Betsy Gakeer. Bram Boogaard, Femke Boogaard, Jordi Bosman, Titia Geuze, Karin van Haaften, Angela Keur, Debby Slokkers, Ralf Smits, Herberien Theunissen, Michel Timmermans en Hans Vroegop spelen allemaal een rol in het stuk. Wil Boogaard, voorzitter van het toneelgezelschap is blij met de groep al was het ook even spannend omdat helaas een van de speelsters vanwege privéomstandigheden aan moest geven misschien niet in de gelegenheid te zijn haar rol te brengen zoals ze dat zou willen. We zijn blij, dat Sarina, dochter van Herberien Theunissen, bereid was om in te vallen. Met haar inzet, en een beperkte herverdeling van de rollen, is dit weer opgelost."

l

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief