Ambulances mogen 40 km/u harder rijden dan de toegestane snelheid voor regulier verkeer.
Ambulances mogen 40 km/u harder rijden dan de toegestane snelheid voor regulier verkeer.

Nieuwe snelheid op snelweg brengt zorgen over aanrijtijden Thoolse dorpen

Door: Vera de Geus Algemeen

THOLEN - Er zijn wederom op het eiland Tholen zorgen gerezen over de nieuwe Bravis-locatie op Bulkenaar in Roosendaal. Dat stelt C. Withagen. Ook in de gemeenteraadsvergadering is gesproken over het feit dat de maximale toegestane snelheid op de snelweg verlaagd is naar 100 km/u. Daarmee zouden de aanrijtijden voor onder andere Stavenisse en Sint Annaland in het gedrang komen, maar de gemeente houdt vast aan de gemaakt keuze. In velerlei gesprekken en overleggen zijn alle argumenten over de locatie van Bravis en de aanrijtijden van de ambulance uitgebreid besproken en uitgewisseld", zo laat een woordvoerder weten.

De gemeente Tholen reageerde bij de bekendmaking voor Roosendaal als locatie voor het nieuwe Bravis ziekenhuis teleurgesteld. "We hadden graag gezien dat het nieuwe ziekenhuis bij Bergen op Zoom zou komen", stelde oud-wethouder Harmsen kort na die bekendmaking. Men maakt zich vooral zorgen om de aanrijtijden van de ambulances.

Norm

Eerder al ging de gemeente Tholen in gesprek met de Raad van Bestuur van het Bravis ziekenhuis en in dat gesprek heeft de gemeente haar eisen neergelegd en haar zorgen geuit over de aanrijtijden voor de Thoolse kernen. Bravis stelde echter bij de bekendmaking dat ze in het plan voldoet aan de 45 minuten-norm, ook nu het ziekenhuis in Roosendaal gebouwd wordt. De gemeente Tholen heeft zich daarbij neergelegd.

Verlaging

Er lijkt zich nu echter een nieuw probleem voor te doen; de verlaging van de toegestane snelheid op de Nederlandse snelwegen. Dat speelt ook op de route tussen Tholen en Roosendaal. Voorheen mocht daar 130 km/u gereden worden, maar ook daar mag nog maar 100 km/u gereden worden. Hulpdiensten zoals politie en ambulances mogen maximaal 40 kilometer per uur harder rijden dan de toegestane snelheid. Door de snelheid te verlagen van 130 kilometer per uur naar honderd kilometer per uur sinds maart 2020, ging de maximumsnelheid voor hulpdiensten dus flink omlaag.

Kritisch

"De aanrijtijd naar de nieuwe locatie van het Bravis ziekenhuis op de Bulkenaar was al kritisch vanuit plaatsen als Stavenisse en Sint Annaland. Nu er een verlaging van de maximumsnelheid is geweest is de aanrijtijd overdag ver onder de norm gezakt", aldus Withagen die zich gesteund weet door een aantal Thoolse raadsleden.

Locatie

"Met de huidige situatie rondom het coronavirus waarin kortademige patiënten in kritieke toestand richting het ziekenhuis vervoerd moeten worden in gedachten, is dit voor de inwoners daar onacceptabel en komt daarmee de locatiekeuze van Bravis op losse schroeven te staan", zegt hij.

Gesprekken

De gemeente Tholen denkt daar echter anders over, zo blijkt. "In velerlei gesprekken en overleggen zijn alle argumenten over de locatie van Bravis en de aanrijtijden van de ambulance uitgebreid besproken en uitgewisseld", zo laat een woordvoerder van de gemeente Tholen desgevraagd weten.

Provinciale weg

"Algemene conclusies die daaruit getrokken zijn dat de aanrijtijd naar de patiënt belangrijk is, omdat in de ambulance de behandeling al begint. Verder zijn de snelheidsbeperkende maatregelen op de provinciale weg ook al belicht en zijn geen echt probleem; ambulance met spoedritten mogen hiervan afwijken", zo legt ze uit.

Daarom geeft de woordvoerder aan dat de gemeente Tholen zich heeft geconformeerd aan de Bulkenaar als locatie voor Bravis. "We gaan hierover geen contact meer opnemen met Bravis." 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief