De meevaller is vooral te danken aan de grondverkoop aan onder andere DSV.
De meevaller is vooral te danken aan de grondverkoop aan onder andere DSV. (Foto: Iman Fase)

Goedgevulde spaarpot door overschot van 7,2 miljoen

THOLEN - De jaarrekening van de gemeente Tholen laat over 2019 een overschot van maar liefst 7,2 miljoen euro. Een enorme meevaller waar wethouder Peter Hoek dan ook enorm mee in zijn nopjes is. Hij benadrukt echter dat het geen structurele inkomsten betreft. "Dit is geld wat we maar één keer uit kunnen geven, dus wat ons betreft gaat dit bedrag naar de gemeentespaarpot", ze zegt hij. De grote meevaller is vooral te danken aan de grondverkoop op bedrijventerrein Welgelegen aan onder andere DSV.


Grondverkoop heeft de gemeente Tholen in 2019 geen windeieren gelegd. Tholen maakte bijna 5 miljoen euro winst op de verkoop van grond op bedrijventerreinen, onder andere op Welgelegen waar vijf hectare grond naar DSV ging. Een meevaller van dik een miljoen euro kwam uit grondverkoop voor reguliere woningbouw. Volgens Hoek is de meevaller goed te verklaren: "We hebben het in de begroting opgenomen als landbouwgrond, dit om risico's te voorkomen. Bouwgrond brengt echter veel meer op en dat zien we nu terug in de jaarrekening."

Wmo

Andere meevallers waren er onder andere op het gebied van de uitkering van het gemeentefonds van 160.000 euro en bij de verlening van omgevingsvergunningen. De uitvoering van de Wmo viel echter 185.000 euro duurder uit dan begroot.

'Het is geen
structureel geld, we kunnen het maar één keer uitgeven'

Compliment

Hoek geeft aan dat de 7.2 miljoen euro wat het college betreft naar de spaarpot gaat. "Het zijn geen structurele bedragen, want het gaan bijna allemaal om eenmalige inkomsten. De grond kun je maar één keer verkopen dus in die zin moeten we nog steeds goed op onze inkomsten blijven letten. Wel is het uitermate prettig om dit bedrag naar de algemene reserves te kunnen storten", aldus de wethouder die aangeeft dat Tholen een groot compliment heeft gekregen van de accountant. "Daar zijn we trots op. Ook zijn we trots op het feit dat we de laatste jaren qua woonlasten bij de goedkoopste gemeenten van Zeeland horen."

n

DIGITALE KRANT





NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief