Afbeelding

B&W kan concurrentie binnen Vestetuin niet tegenhouden

Door: Vera de Geus Algemeen

THOLEN - De vestiging van Primera, Gall & Gall en het Kruidvat in de Vestetuin heeft veel losgemaakt. Waar de één blij is met de aanvulling, zijn er ook kritische geluiden dat deze ketens een directe bedreiging voor de bestaande lokale zaken vormen. Onder andere het CDA trok aan de bel bij de gemeente. B&W laat echter weten dat het concurrentie binnen de Vestetuin wettelijk gezien niet tegen kan houden.

De Vestetuin krijgt 17 vrije sector huurappartementen, bestaande uit drie verdiepingen, en drie winkels die uitkijken op het Terreplein. Inmiddels is bekend dat het hier om vestigingen gaat van Primera, Gall & Gall en het Kruidvat. Deze drie zaken zullen begin volgend jaar hun deuren openen. Voor behoorlijk wat inwoners, ondernemers en politieke partijen is de bekendmaking van het feit dat deze drie ketens onderdeel uit gaan maken van de Vestetuin reden om in verzet te gaan en van zich te laten horen. Het CDA stelde kritische vragen aan het gemeentebestuur van Tholen. Aan de drie panden hing in eerste instantie het label 'dienstverlening', maar dat is in 2018 omgezet naar detailhandel.

Pijnlijk

Daardoor hebben Primera, Gall & Gall en het Kruidvat nu de kans om deze drie ruimten te betrekken. "Wij hebben toen al nadrukkelijk aangegeven dat er geen enkele noodzaak bestaat om méér detailhandel toe te voegen en dat die toevoeging een directe en indirecte bedreiging zou vormen voor de detailhandel in de binnenstad. Ook in 2018 was er al leegstand en sindsdien is het winkelaanbod niet toegenomen, maar afgenomen. Het is wrang en pijnlijk om te zien dat de detailhandel die zich nu gaat vestigen dan ook geen uitbreiding is van het aanbod, maar regelrechte concurrentie vormt voor het bestaande winkelbestand. We hebben al twee boekhandels en een slijterij. Onze fractie had liever een aanvulling op en versterking van het bestaande winkeliersbestand gezien dan concurrentie", zo stelt het CDA.

Ontwrichting

De gemeente laat desgevraagd weten niet actief betrokken te zijn geweest bij de invulling: "De ondernemer is binnen de door de raad gestelde kaders zelf actief op zoek gegaan. We hebben geen verantwoordelijkheid voor de gekozen invulling", aldus de gemeente die aangeeft dat er inderdaad sprake kan zijn van concurrentie. "Echter kan de Wet ruimtelijke ordening geen bedrijven beschermen tegen de vestiging van concurrerende bedrijven in hun verzorgingsgebied. Concurrentieverhoudingen zijn hierin niet van belang, tenzij zich een duurzame ontwrichting van het voorzieningenpatroon zal voordoen die niet door dwingende redenen wordt gerechtvaardigd. Het CDA vraagt het college of ze bereid is om extra inzet te plegen om de bestaande winkels in het centrum van Tholen ten minste te behouden. Het CDA wijst hierbij naar het rapport “Tholen – gastvrijevesting aan het water”. "Het besluit van de raad om detailhandel toe te staan, was gekoppeld aan de voorwaarde dat er een actieplan en financieringsvoorstel moest liggen voor de binnenstad voordat de bouwwerkzaamheden van de Plint zouden starten. Het college gaat de komende tijd gesprekken aan met de ondernemers en pandeigenaren.Op basis van de behoefte zullen we als het nodig is bij de raad terugkomen met een voorstel. In de kadernota is ruimte opgenomen om te werken aan een revitalisering van de binnenstad."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief