Voor het eerst geen officiële Open Monumentendag in Tholen
Foto:John Verweij

Voor het eerst geen officiële Open Monumentendag in Tholen

Al meer dan tien jaar ligt de organisatie van de Open Monumentendag op het eiland Tholen in handen van de Heemkundekring Stad en Lande van Tholen. Dit jaar is het voor het eerst dat de Open Monumentendag niet doorgaat. Een beslissing die eind mei al is genomen door het bestuur maar met pijn in het hart.


John Verweij is sinds vorig jaar bestuurslid van de Heemkundekring. In 2019 hielp hij voor het eerst mee met de Open Monumentendag. Dit jaar zou John het met hulp van anderen zelf organiseren, maar dat gaat nu helaas niet door. "Eind mei hebben wij contact gehad met de gemeente. Daarna hebben wij definitief besloten om de Open Monumentendag dit jaar af te blazen vanwege corona. Wij kunnen gewoon niet de verantwoordelijkheid nemen om nu iets te organiseren. Juist de monumenten draaien op vrijwilligers en die vrijwilligers behoren deels tot een risicogroep.” 

Het verplaatsen van de dag was geen optie omdat de Open Monumentendag een landelijk iets is. "Alle monumenten mogen zelf iets organiseren, daar zijn zij vrij in. Wij kunnen alleen helaas niet faciliteren. We vinden het erg jammer en volgend jaar zullen we zeker met dubbele energie weer aan de slag gaan.” Voor wie nu absoluut niet kan wachten tot volgend jaar, sommige monumenten zijn wel open. Kijk wel even op de website van de monumenten voor de openingstijden. Voor basisscholen blijft de mogelijkheid om zich in te schrijven voor de Open Monumenten Klassendag zodat zij een of twee monumenten kunnen bezoeken. 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief