Gemeente Tholen wil statiegeld op blikjes

Gemeente Tholen wil statiegeld op blikjes

THOLEN - De gemeente Tholen wil dat er snel statiegeld op blikjes komt en sluit zich daarom aan bij de campagne Yes We Can! “We roepen ook alle Thoolse bedrijven op om mee te doen en deze campagne mee te doen groeien. Zo geven we de politici het laatste motiverende zetje zodat statiegeld op blikjes er echt komt. En zo zorgen we samen voor een mooiere leefomgeving”, zo vindt het gemeentebestuur.


“Het is al heel normaal dat je statiegeld krijgt op petflessen, maar voor blikjes is dat niet het geval. Mede om die reden bestaat zwerfafval vooral uit blikjes. Dat is ook zo op het eiland Tholen. Om die reden zijn wij voorstander van statiegeld op blikjes”, zegt wethouder Corniel van Leeuwen.  

Effectief
De gemeente Tholen is al aangesloten bij de Statiegeldalliantie. De gemeente ziet namelijk raag dat de grondstoffen gerecycled worden en niet langer rondslingeren in de buitenruimte. Tholen neemt nu ook deel aan de campagne: ‘Statiegeld op blikjes, Yes We Can!’ Eind vorig jaar zijn al ruim 140 gemeenten, bedrijven en organisaties de nieuwste campagne van de Statiegeldalliantie gestart om zo een einde te maken aan rondslingerende blikjes in de buitenruimte. Inmiddels zijn het al ruim 250 gemeenten, bedrijven en organisaties die een oproep doen om de voor de hand liggende, bewezen effectieve maatregel als statiegeld op blikjes snel in te voeren. Daar hoort Tholen nu ook bij.


Tweede Kamer
Tholen wil net als de aangesloten gemeenten, bedrijven en organisaties politici aanmoedigen om nu door te pakken en statiegeld op blikjes snel in de wetgeving te zetten. “Bij de politici in de Tweede Kamer en kabinet is heel veel goede wil om dit ook te doen”, zegt de Statiegeldalliantie. “Dit kan zelfs nog deze regeerperiode. Het beslismoment staat gepland voor het najaar van 2021. Maar de tellingen door Rijkswaterstaat tonen nu al dat het aantal blikjes in de natuur niet daalt, maar sterk stijgt met 19 procent.”

 
Aansluiten
Ieder bedrijf of organisatie kan zich geheel gratis aansluiten bij de Yes We Can-campagne. Ook als ze niet aangesloten zijn bij de Statiegeldalliantie. “We roepen ook alle Thoolse bedrijven op om geheel gratis mee te doen en deze campagne mee te doen groeien. Zo geven we de politici het laatste motiverende zetje zodat statiegeld op blikjes er echt komt. En zo zorgen we samen voor een mooiere leefomgeving. Statiegeld op blikjes? Yes We Can!”, aldus het gemeentebestuur van Tholen. Meer informatie over de Yes We Can-campagne is te vinden op www.statiegeldalliantie.org/YesWeCan. Aanmelden kan via info@statiegeldalliantie.org

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief