B&W houdt vast aan verkeerssituatie rondom Terreplein
Foto: Rien Burgers

B&W houdt vast aan verkeerssituatie rondom Terreplein

THOLEN - In de omgeving van het Terreplein is het qua verkeer drukker geworden, maar dat is niet per definitie gevaarlijker. Dat zegt het gemeentebestuur als reactie op vragen vanuit de VVD. De partij pleit onder andere voor het opheffen van het eenrichtingsverkeer in de Schansdijk en Slachtveld, maar dat is het college niet van plan.


Het is de VVD opgevallen dat het drukker is nu de wegen rondom het Terreplein weer zijn opengesteld voor verkeer, er nieuwe winkels geopend zijn en de appartementen bewoond gaan worden. “Maar dit hoeft niet te leiden tot een onveiligere verkeerssituatie”, zo vindt B&W.

Onnodig

De VVD spreekt zich met name uit tegen de verkeerssituatie. “In de straten Slachtveld en Schansdijk is eenrichtingsverkeer ingesteld. Hierdoor moet het bestemmingsverkeer voor deze straten via het drukke Terreplein en Schietbaan naar hun woningen”, aldus de VVD. “Het Terreplein wordt vooral gebruikt door kwetsbaar en langzaam verkeer zoals voetgangers in de vorm van winkelend publiek en (brom)fietsers. Eenrichtingsverkeer in de Schansdijk en Slachtveld is niet logisch en daarbij wordt het drukke Terreplein onnodig met bestemmingsverkeer belast.”

Sluipverkeer

Het college denkt daar naar eigen zeggen anders over. “Het éénrichtingsverkeer in de parallelweg van de Grindweg en de Schansdijk/Slachtveld is juist ingesteld om te voorkomen dat gemotoriseerd verkeer via allerlei routes van en naar het Terreplein rijdt. Door deze maatregelen wordt de route via de Grindweg zoveel mogelijk gestimuleerd en wordt doorgaand verkeer in deze woonstraten terug gedrongen”, zo zegt men.

Fietsers

De VVD wilde dat het college het eenrichtingsverkeer op zou heffen in de Schansdijk en het Slachtveld, maar daar gaat de gemeente Tholen niet toe over. “Dit maakt onderdeel uit van de totale verkeerscirculatie in het gebied. Opheffen hiervan zou kunnen leiden tot verkeersonveiligheid rondom het Terreplein en een toename van verkeer op de Schansdijk en het Slachtveld. Verder is dit een belangrijke route voor fietsers richting de winkels. Het wegprofiel is ontworpen voor eenrichtingsverkeer en daardoor niet breed genoeg voor tweerichtingsverkeer wat kan leiden tot verkeersonveiligheid voor de fietsers.”

Bewoners

Ook met het oog op een eventuele hellingbaan vanaf de Eendrachtsdijk richting de Schansdijk is opheffing van het eenrichtingsverkeer niet gewenst. Fietsers en voetgangers die vanaf die hellingbaan komen hoeven nu slechts met gemotoriseerd verkeer uit één richting rekening te houden. Het eenrichtingsverkeer op het Slachtveld is overigens wel aangepast aan de zijde van het Bastion. Op verzoek van bewoners gaat dit pas in na het eerste parkeerhofje, zodat deze toegankelijk is vanaf het Bastion”, zegt B&W dat aangeeft dat ook de bewoners van de Schansdijk pleiten voor behoud van eenrichtingsverkeer. 

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief