Natascha (links) en Rosanne (rechts)
Natascha (links) en Rosanne (rechts)

Aan de keukentafel bij Rosanne en Natascha: ‘Mensen denken dat wij de hele dag champagne drinken’

Door: Eduard van Elsacker / Kim Kustermans Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Normaal gezien zitten ze aan de andere kant van de tafel, maar deze keer worden de dames van het Champagne Atelier uit Bergen op Zoom zelf geïnterviewd. Rosanne en Natascha zitten vol positieve vibes en proosten graag op hun teksten. Lachend: “Mensen denken dat wij de hele dag champagne drinken.”

Wanneer wist jij dat je ondernemer wilde worden?
Rosanne: “Tijdens mijn laatste baan in loondienst, bij reisorganisatie Eliza was here, merkte ik dat ik meer wilde doen dan enkel mijn functie van tekstschrijver. Ik vind het heerlijk om zelfstandig te werken en als het ware mijn ‘eigen winkeltje’ te runnen, met alles erop en eraan. Dus ook zelf klanten binnenhalen, de cijfers checken en freelancers aansturen: nu heb ik het totaalplaatje, dat vind ik te gek!”

Hoe kennen jullie elkaar?
Natascha: “We kwamen elkaar tegen toen we allebei als freelancers werkten. Eenmaal in gesprek merkten we dat we op werkgebied veel overeenkomsten hebben en allebei de passie voor schrijven delen. We spraken af om regelmatig bij te praten. Op een dag vertelde Rosanne dat ze genoeg leuke opdrachten had en dat ze graag met mij samen wilde werken. Toen ging het echt bij mij kriebelen. Ik had al langer de wens om ooit met iemand een tekstbureau te starten. Het was een droom die uitkwam.”

Stroomden de opdrachten binnen?
Natascha: “Rosanne had verschillende lopende opdrachten waar we mee aan de slag konden. Toen we het bedrijf net gestart waren, moesten we al snel afscheid nemen van een grote opdrachtgever. Dat viel in eerste instantie tegen, maar er ging al snel een knop om. We kwamen tot de conclusie dat het slimmer was om onszelf breder in de markt te zetten en het portfolio uit te breiden. We zijn actief bedrijven gaan benaderen in branches waar wij blij van worden, zoals de zorg, woonbranche en het onderwijs. Het balletje is in no-time gaan rollen.”

Wat onderscheid jullie van anderen?
Rosanne: “Het grote voordeel is onze opvallende naam. Ik ben zelf gek op Frankrijk en deel ook reisinspiratie via mijn blog ‘Bonjour Frankrijk’. We schreven in het begin veel voor eigenaren van Franse B&B’s. Het was dus handig dat ze daar onze naam ook begrepen. Champagne Atelier is heerlijk uniek en een leuke binnenkomer. Daarnaast zijn we allebei goed in ons vak en we geloven in onszelf. Ook vinden we het belangrijk om een match te hebben met onze opdrachtgevers.”

Wat vind je het grootste voordeel van ondernemen?
Rosanne: “Dat we constant onze eigen koers kunnen bepalen. Worden we niet blij van bepaalde werkzaamheden? Dan stoppen we daarmee. Willen we graag workshops gaan geven? Dan zetten we dat op. Die vrijheid vind ik gaaf.”
Natascha: “Ja die vrijheid is echt goud waard. Ik sta op en denk: ‘hier heb ik zin in’ en dat zet ik dan ook meteen in gang. Daarnaast is het ontzettend fijn dat Rosanne en ik vrijwel altijd op één lijn liggen. We stemmen af waar we ons op dit moment fijn bij voelen. Ook zijn we beide positief ingesteld. Dat enthousiasme werkt aanstekelijk. We houden van hard werken, maar nemen ook genoeg pauzes tussendoor. Dat is ook het voordeel van ondernemer zijn: we kunnen tussendoor gewoon een wandeling maken, een terrasje pakken of ergens gaan lunchen. Het is belangrijk om die momenten van rust voor jezelf te nemen als schrijver. Juist dan ontstaan de beste ideeën!”

Hoe blijf je positief?
Rosanne: “Ik ben vrij optimistisch van aard, maar pak ook zo nu en dan ook momenten om te reflecteren op mijn leven. Ik mediteer soms en schrijf op waarvoor ik dankbaar ben.”

Hoe vullen jullie elkaar aan?
Natascha: “Ik ben meer extravert en Rosanne introvert, dus we vullen elkaar mooi aan. Rosanne is een echt ochtendmens en voor mij is vroeg opstaan meer een uitdaging. Daarnaast is Rosanne heel creatief, ze heeft twee boeken geschreven en runt een reisblog. Ik word blij van de menselijke kant van ons werk; mensen portretteren. We kunnen onze teksten ook goed verdelen op basis van onze interesses. Voor een deel van onze klanten werken we samen. Vaak hebben mensen ook niet in de gaten wie iets heeft geschreven; Rosanne of ik. We nemen het moeiteloos van elkaar over.”

Hoe zie je jullie bedrijf over 5 jaar?
Rosanne: “Oef, ik ben nooit zo van de lange termijn vooruit kijken. Simpelweg omdat mijn visies regelmatig veranderen. Voor nu denk ik: we doen nog steeds wat we leuk vinden. We schrijven nog veel, maar sturen ook een clubje enthousiaste freelancers aan, die diezelfde passie voor het vak delen.”

Waar kun je jou voor wakker maken?
Rosanne: “Een roadtrip naar de Provence, dwars door de Franse Alpen! Tentje achterin, kamperen onderweg. Heerlijk!
Natascha: “Een dagje naar de Efteling. Je bent nooit te oud om hier met een magisch gevoel voor wakker te worden.”

Jullie geven ook schrijfworkshops?
Natascha: “Ja, we geven schrijfworkshops aan particulieren en binnen bedrijven. Het is superleuk om mensen enthousiast te maken voor ons vak én te inspireren. Het is waardevol om onze ervaring te delen die we in de loop der jaren hebben opgebouwd. En we krijgen ook veel terug. De mensen binnen de workshop gaan met elkaar in gesprek, lezen hun verhalen voor en daar leert iedereen van.”

Met wie zou jij aan de keukentafel willen zitten?
Rosanne: “Reisjournalist Hans Avontuur boeit mij steeds weer met zijn krachtige reisverhalen in diverse magazines. Ik bewonder zijn leefstijl en zijn werk. En onderneemster Charlotte van ‘t Wout inspireert me met haar grenzeloos groots durven denken.”
Natascha: “Ik heb ooit een cursus gevolgd bij Gerbert van Loenen, toenmalig adjunct-hoofdredacteur van Trouw. Dat was zo inspirerend! Het was één grote leerschool omdat hij zijn ervaringen deelde. Hierdoor ben ik het schrijversvak nog meer gaan omarmen. Ik ben ook niet meer bang om mijn eigen ervaringen met anderen te delen en te blijven groeien.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief