Afbeelding
Foto:

De brug loopt weer op rolletjes

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

THOLEN - Het wandelrondje door de haven kan weer. Sommige Tholenaren hadden de hoop al opgegeven, maar na een lange tijd van defecten en problemen kan de rolbrug eindelijk weer gebruikt worden. Een nieuw smeersysteem en hagelnieuwe poortjes zorgen ervoor dat er (als het goed is) een einde komt aan de rolbrug-soap.

Samen met wethouder Corniel van Leeuwen werd de rolburg officieel heropend door dagelijks bestuurder Philipp Keller van Waterschap Scheldestromen. Door een druk op de knop was hij de eerste die de oversteek over de verbeterde brug mocht maken. “Het is goed gegaan hoor. Ik ben niet te zwaar,” roept hij even later lachend van de overkant.

“Als waterschap zijn we blij met de snelle aanpassingen die gedaan zijn om de rolbrug wel goed te laten functioneren. Deze rolbrug was de afsluiting van het project om het water tegen te houden.” Het waterschap heeft namelijk de afgelopen jaren een keermiddel gebouwd, als onderdeel van de waterberging Volkerak-Zoommeer om Tholen te beschermen tegen hoogwater. Om te voorkomen dat er wateroverlast in de haven optreedt wordt het keermiddel dan gesloten. “Om een paar cijfers te noemen: het water kan dan meer dan twee meter hoger komen te staan. Gelukkig komt dat maar eens in de veertienhonderd jaar voor.” Gekozen is nu voor een permanente oplossing die de storingsgevoeligheid ver achter zich laat. Aan elke kant staat nu een roestvrijstalen zuil met een duidelijke bedieningssysteem inclusief scherm waarin in drie talen uitleg verschijnt. “Ik zie dat er een foutje staat in de Duitse vertaling, het woord schifffart is namelijk niet juist gespeld,” merkt de heer Keller lachend op. Over de functie van de ‘loopmat’ op de rolbrug zelf heeft hij ook zijn eigen ideeën. “Die is bestemd voor fietsen, honden en voor mensen die hoogtevrees hebben, maar dat bedenk ik hier ter plekke.” 

Waterschapsbestuurder Philipp Keller


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief