Afbeelding
Foto: Gertrude Snoei

Aan de keukentafel met Nellie Geluk

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN - Nellie Geluk van Vin d’Oc & ’t Zeeuwsche Wynhuys en Vin d’Oc Puur Natuur komt uit het onderwijs en had nooit verwacht dat ze ondernemer zou worden. Maar de mogelijkheid kwam op haar pad en ze heeft er geen moment spijt van gehad dat ze deze kans heeft gegrepen. Door haar enthousiaste persoonlijkheid en tomeloze energie maakt ze makkelijk weken van 60 uur. Met haar bedrijf Vin d’Oc importeert ze verschillende wijnen uit Frankrijk en levert daarnaast ook zeep en andere producten op natuurlijke basis onder de naam Vin d’Oc Puur Natuur.

Het bedrijf was eerst van je zus?
“Ja, mijn zus begon het bedrijf in 1985. Ze emigreerde in de jaren 70 met haar gezin naar Frankrijk. Als ze naar Nederland kwam, nam ze altijd lekkere wijnen van goede kwaliteit mee. Op een gegeven moment werden het zo veel flessen, dat ze een bedrijf heeft opgericht. Ophalen kon toen op een adres hier op het eiland Tholen. Zelf lag mijn interesse er toen nog niet zo, ik had mijn handen vol aan ons gezin. In 2005 waren we op vakantie in Frankrijk en gaf mijn zus aan dat ze iemand zocht die het wilde overnemen in Nederland. Henk en ik keken elkaar aan en zeiden: ‘zullen wij het gaan doen?’. Toen was het eigenlijk gelijk beslist.”

En toen is het assortiment uitgebreid?
“Ja, in het begin was het aanbod nog vrij klein. In de loop der jaren zijn we vaak op pad geweest om nieuwe wijnen aan het assortiment toe te voegen. We hebben momenteel een breed assortiment, voor ieder wat wils. Van muskaatwijn tot rosé. Van de wijnboer Belot hebben we ze allemaal, die zijn kwalitatief allemaal top. Alles komt uit het wijngebied Languedoc, vandaar ook de naam Vin d’Oc. In 2015 namen we ‘t Zeeuwsche Wynhuys van Peter Kosten over en leverden we ook wijnen uit allerlei andere landen. We sturen regelmatig een wijn-mailing uit en hebben een vaste klantenkring.”

Wanneer kwamen die andere producten erbij?
“Al snel na de overname. Het begon met natuurlijke zeep uit Frankrijk. Deze is gemaakt van olijfolie met de geuren van essentiële oliën. Dat liep hartstikke goed, mensen vonden het heerlijke zeep. Zelf ben ik ook echt een zepen-gek. Sindsdien speur ik zelf beurzen en internet af om telkens weer nieuwe natuurlijke producten aan het assortiment toe te voegen. We verkochten deze op braderieën en allerlei verkopingen. Twee jaar geleden kwam mijn schoondochter Colinda met het idee om ook shampoobars, producten van bamboe en zero waste producten te gaan verkopen. Die liepen als een trein, dat was bizar! Zij heeft sindsdien ook een afhaalpunt in Tholen. Naast losse verkoop, maken we ook steeds meer cadeaupakketten en kerstpakketten van al die mooie producten. In de toekomst willen we steeds meer natuurlijke en biologische producten gaan inkopen en het plan is om ook brievenbuspakketjes te gaan doen.”

Waarom natuurlijke producten?
“Mensen hebben vaak geen idee welke chemische en kankerverwekkende stoffen allemaal in cosmetica, wasmiddel, verzorgings- en schoonmaakproducten zitten. Zelf ben ik erachter gekomen dat mijn lichaam heel gevoelig is voor allerlei ingrediënten en daarom gebruik ik zelf alleen producten die op natuurlijk basis gemaakt zijn. Eén van mijn favoriete producten is arganolie. Ik vind het heel belangrijk dat producten die ik gebruik goed zijn voor mijn lichaam. Steeds meer mensen zijn tegenwoordig gelukkig bewuster met gezondheid, duurzaamheid en milieu bezig. Vooral de generatie twintigers en dertigers die een gezinnetje starten. Die denken ook meer aan de toekomst en dat is mooi om te zien. Wist je dat je bijvoorbeeld met 1 shampoobar even lang je haren wast als met 3 flessen shampoo? Dat scheelt zo ontzettend veel plastic!”

Toen de coronacrisis kwam, kon je dus niet meer naar die verkopingen..
“Nee, we zijn toen echt gaan focussen op online. We zijn actief op Facebook en Instagram en krijgen veel leuke reacties. We verkopen nu online veel meer dan op al die verkopingen. Dat zijn natuurlijk ook maar bepaalde dagen en online kunnen mensen altijd bestellen. Ik was echt heel verbaasd en ook dankbaar. Tijdens de coronacrisis is het bij ons veel drukker geworden, ook de wijnverkoop ging als een jekko. Soms voelden we ons wel eens schuldig tegenover andere ondernemers, bij wie het minder ging.”

Wat vind je leuk aan ondernemer zijn?
“De afwisseling is heel leuk. Naast mijn eigen bedrijf, help ik ook mijn man bij Cuisine d’Oc keukens en dat zorgt ervoor dat er telkens weer iets anders te doen is. Daarnaast heb ik contact met veel verschillende klanten, erg gezellig! Ze komen hier ook regelmatig binnenlopen om een pakketje op te halen.”

Wat vind je een uitdaging van het ondernemerschap?
“Om het tussendoor rustiger aan te doen. Henk en ik werken zes dagen en veel uren per week en zelf zeg ik bijna nooit ‘nee’. Ik stop tegenwoordig wel uiterlijk om half 10 ‘s avonds, anders blijft het zo druk in mijn hoofd en slaap ik niet. Toch ben ik heel dankbaar dat ik dit werk altijd met plezier kan doen. Ik ben jaren geleden erg ziek geweest, toen kon ik bijna niets. Voor mijn gevoel mag ik nog zoveel inhalen wat ik leuk vind. Dus voor mij is het echt geen straf om te werken.”

Heeft jouw ziekte veel impact gehad op jouw leven?
“Ja, dat was een erg heftige tijd voor mij en mijn gezin. Ik had een verstoord immuunsysteem en was jaren op zoek naar de oorzaak daarvan. Dat maakte dat ik ontzettend veel voedselallergieën had en veel pijn. Er waren jaren dat ik bijna niets kon en ook bijna nergens meer tegen kon. Al zoekende ben ik dingen gaan uitproberen heb ik uiteindelijk mijn weg gevonden. Ik ging steeds gezonder en bewuster leven. Ik kwam erachter dat chemische stoffen ontzettend slechte invloed op mij hadden. Daarom doe ik dit zo graag en vind ik het belangrijk om mensen hierop te wijzen. Bewuste en gezonde keuzes maken is veel beter voor je lichaam!”

Met wie zou jij aan de keukentafel willen zitten?
“Met mijn zus uit Frankrijk. Ik heb haar al twee jaar niet gezien. Normaal gaan we twee keer per jaar en dat mis ik nu wel enorm. Vooral het leuke en fijne contact met elkaar, en even de zaken doorspreken. Hopelijk kunnen we elkaar weer snel zien!” 

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief