Wouter van de Wege (links) met collega Willem Witte.
Wouter van de Wege (links) met collega Willem Witte. (Foto: Erica van Strien)

Op de werkvloer bij stoffeerder Wouter van de Wege

KAPELLE - Eigenlijk stond Wouter van de Wege (21) in de startblokken om met zijn diploma commerciële economie aan de slag te gaan als junior accountmanager. Totdat zijn zwager vroeg om hem een dag te assisteren als stoffeerder bij TMC. De rest is geschiedenis. Begon hij twee jaar geleden nog als leerling interieurvakman, tegenwoordig gaat hij met een bus vol goed gereedschap zelfstandig op pad voor TMC.


Robert van der Hart (31), Manager logistiek en HR lacht. “Wouter is het levende bewijs dat het voor ons niet relevant is hoe je instroomt en wat je opleiding is, als je maar leergierig bent en interesse hebt in het vak. We bekijken welke bagage er nodig is om door een leermeester verder opgeleid te worden in de praktijk. Zelf hebben we veel ervaring in huis om leerlingen het vak te leren. We ondersteunden voorheen met modules op een praktijkopleiding (bijvoorbeeld een module egaliseren of pvc leggen of trap stofferen). Door corona werd dat opgeschort en Wouter is dus echt in de praktijk geschoold. Tegenwoordig bestaat er een vakopleiding tot interieurvakman in Veldhoven. Ook daar gaan leerlingen naartoe.
Met vier winkels, een groot logistiek centrum en bijna 100 medewerkers heeft Robert als manager logistiek en HR de verantwoordelijkheid voor alle uitvoering van het werk. “Nadat de producten in de winkels zijn verkocht moet het geleverd worden bij de klanten. We creëren in de winkel rond de verkoop echt een inspirerend feestje voor de klant, maar daarna willen we dat dat feestje ook thuis nog zo ervaren wordt in de uitvoering” zegt hij.

Wouter: “Als interieurvakman pakken we alles aan op het vlak van vloeren. Wij kunnen egaliseren, pvc, tapijt, marmoleum leggen en trappen stofferen. Dat is overigens het laatste wat je in de praktijk leert, omdat je daar het minst makkelijk met twee mensen tegelijk kunt werken. We leren eerst snijden voordat we een trap aanpakken. Zodra je ingewerkt bent kun je zelf op stap en kun je echt iets heel moois neerzetten, iets wat mensen altijd blijven zien. Voor de houten vloeren hebben we een aparte parket afdeling met opleiding. Het werken bij particuliere klanten doet hij met zichtbaar plezier. “Het is persoonlijk, je komt regelmatig in hele mooie woningen en bij mensen thuis kun je laten zien wat je kan en daar genieten ze ook echt van.”

Persoonlijk, vakwerk en inspiratie
“Een persoonlijke benadering staat voorop, dat vinden we belangrijk in alles” zegt Robert. “Dus wanneer een klant behoefte heeft aan meer regie in een project, dan faciliteren we dat. In onze business zijn we nu zover dat 80% van het planwerk geautomatiseerd wordt uitgevoerd. De overige 20% van het werk kan niet geautomatiseerd worden omdat bepaalde orders en projecten meer persoonlijke aandacht nodig hebben. En daar hebben we nu dus veel meer tijd voor.”

Stoere jongens
Robert: “We werken met allemaal stoere jonge jongens die het belangrijk vinden om goed voor de dag te komen. Om die reden hebben we vorig jaar met hun input aandacht besteed aan de werkkleding. Zo wordt werken ook voor hen elke dag een feestje.

Leerlingen gezocht
Bij TMC zijn dit jaar twee leerlingen gestart, maar er is ruimte voor uitbreiding. Robert: “We zoeken leerling interieur vakmensen in de raambekleding en de vloeren. We moeten het hebben van jongens uit ons eigen netwerk. Want vreemd genoeg is de titel interieurvakman nog onbekend. Wouter noemt zijn beroep eerder ‘woningstoffeerder’. “Ik vertel wat voor soorten vloeren ik leg en laat er dan wat foto’s van zien.” Wát foto’s? Een wilde gok leert dat hij een hele smartphone vol met foto’s van klussen heeft. Hij grijnst van oor tot oor en zegt “Ik ben gewoon trots op wat we maken. Gisteren nog legden we een dubbele visgraat met band en bies. Het zwarte ertussen is het biesje.” Wouter is bevlogen, trots op het vakwerk en geniet zichtbaar van het werken in een fijn team. Bovendien kan hij het uitstekend verwoorden. Is die opleiding commerciële economie toch mooi geïntegreerd in zijn dagelijks werk.


 



NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief