Foto: Remko Vermunt

Koninklijke onderscheiding voor Sylvana van Hees: ‘Op naar nog meer medailles!’

OUD-VOSSEMEER - Rolstoelbasketbalster Sylvana van Hees, tot voor kort inwoner van Oud-Vossemeer, heeft donderdagmiddag uit handen van de Bergse burgemeester Frank Petter een koninklijke onderscheiding ontvangen. Ze is daarmee benoemd tot ‘Ridder in de Orde van Oranje-Nassau’. De reden? Sylvana van Hees heeft, samen met haar team, een gouden medaille gewonnen in Tokyo tijdens de paralympische spelen. 


“50-31. Die cijfers zullen voor veel mensen niets betekenen, maar voor jou wel”, begon Petter zijn toespraak in het Oude Stadhuis op de Markt. Dat is namelijk de score waarmee het Nederlandse rolstoelbasketbalteam tegenstander China versloeg in de finale op de paralympische spelen. “En daarmee schreven jullie geschiedenis, want na vier keer brons en één keer zilver wonnen jullie een gouden plak.”

Voor Sylvana en haar team was het sowieso een bijzonder traject, want door het coronavirus werden de paralympische spelen, net als de Olympische spelen een jaar uitgesteld. “En uiteindelijk is die droom toch werkelijkheid geworden. Iets wat je twaalf jaar geleden toen je begon, vast niet kon denken. Maar, je hebt er alles aan gedaan en ik bewonder je dan ook voor je kracht en vechtlust”, stelde de burgemeester. 

“Je bent een inspiratiebron voor anderen. Je hebt topsport geleverd. Je gaat vijf dagen in de week naar Papendal en traint 24 uur in de week om de beste te worden, samen met de rest van de dames. Jij hebt een beperking omgezet in iets krachtigs. Ik wilde je dan ook graag ontmoeten en het is voor mij een hele eer dat ik je deze onderscheiding op mag spelden.”

Dat gebeurde onder het toeziend oog van haar stiefvader, beste vriendin, broertje, zusje en haar moeder. “Ik ben haar grootste fan”, lacht moeder. Zelf vond Sylvana het erg bijzonder. “Om hier te zijn én om deze onderscheiding te ontvangen. Het waren ook heel bijzondere jaren, maar we gaan gewoon door en nog meer medailles sparen”, lacht ze. 

Hoewel Sylvana nu in Halsteren woont, is ze de gemeente Tholen erg dankbaar voor de mogelijkheden die ze heeft gekregen om zichzelf te ontwikkelen. “Zij hebben zoveel voor mij gedaan om dit te kunnen bereiken. Ze hebben mij ondersteund waar dat nodig was en ik mocht zelfs een gymzaal gebruiken om extra te oefenen.”

En dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Hoewel de gouden plak nog maar net binnen is, kijkt Sylvana alweer vooruit. In december staat namelijk het EK alweer op de planning en volgend jaar wordt in Dubai het WK georganiseerd. “Hopelijk kunnen we dan ook weer iets om ons nek hangen.” En hoewel ze zilver eigenlijk een mooiere kleur vindt, hoopt ze dan toch op goud. 

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief