Afbeelding
Foto: Rien Burgers

Burgemeester verbaasd over pottenkijkers bij brand Stalland

Door: Vera de Geus Algemeen

SINT ANNALAND  - De grote brand bij het zaadveredelingsbedrijf  aan de Stoofweg in Sint-Annaland vorige week was de eerste grote calamiteit waar Marleen Sijbers als burgemeester bij betrokken was. Ze roemt de voortreffelijke samenwerking tussen de verschillende blusgroepen en het hulpaanbod vanuit de bevolking. Wel is ze verbaasd dat ondanks de NLAlert om binnen te blijven en ramen en deuren te sluiten er toch zoveel mensen naar de plek des onheils kwamen. “Ik vraag me wel af wat het je bezielt om met je kinderen naar een brand te gaan kijken, maar blijkbaar wint de nieuwsgierigheid dan toch.”

Sijbers benadrukt dat er in geval van brand logischerwijs veel onrust, verdriet en rompslomp is. “Zowel de eigenaren als de werknemers worden in de zakelijke als persoonlijke sfeer geraakt. Afschuwelijk om te zien dat zo’n bedrijf in brand staat. Wat wel ik wel als positief heb ervaren, voor zover je deze term kan gebruiken in deze situatie, is het feit dat de maar liefst negen brandweerposten zo goed op elkaar ingespeeld waren. De coördinatie en communicatie waren voortreffelijk, waardoor het leek alsof iedereen als vanzelf wist welke taak hij moest uitvoeren. Het is ook mooi om te zien dat er allerlei hulp werd aangeboden. Bijvoorbeeld andere Thoolse bedrijven die ruimte aanboden om zaden die gered konden worden op te slaan.”

Morren

De Thoolse burgemeester geeft aan dat er ook volop metingen zijn verricht en dat al snel bleek dat er geen schadelijke stoffen zijn vrijgekomen. “Natuurlijk zijn dergelijke rookpluimen nooit goed voor je en zij kunnen grote gevolgen hebben voor bijvoorbeeld astma- of copd-patiënten. Toch was ik blij dat we vrij snel konden vaststellen dat de volksgezondheid niet in gevaar was. Anders hadden we natuurlijk heel ander geageerd op de mensen die meenden toch naar de brand te moeten komen kijken. Ondanks de melding dat mensen thuis moesten blijven en ramen en deuren gesloten moesten houden, was er veel volk op de been. Ik verbaasde me ook over de ouders die met hun kinderen kwamen kijken. Ik vraag me dan toch af wat je je kinderen dan meegeeft. Maar goed, blijkbaar wint de nieuwsgierigheid van de mens dan toch. Daarentegen was het goed om te zien dat de voetbalclub zonder morren de wedstrijden afblies uit angst dat de wind zou draaien. Fijn dat mensen hun verantwoordelijkheid nemen en goed meedenken.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief