Foto: Humphrey Hekhuizen
OP DE WERKVLOER

Pieter Bogers: ‘Je doet het echt met zijn allen!’

“Techniek is me met de paplepel ingegoten. Mijn vader had een eigen bedrijf in staalwerk en toen ik van de bedrijfsschool in Vlissingen kwam, was ik op zoek naar werk. ‘Je moet eens bij Tummers gaan vragen’, zei mijn vader. Op vrijdagmiddag ging ik op gesprek en op maandagochtend kon ik aan de slag. Dat was in 2001 en dus ben ik inmiddels al zo’n twintig jaar bij Tummers in dienst.”


Twintig jaar is al een hele tijd. Maar waar begin je dan als je net van school afkomt?

“Ik begon op de draaierij. Daar was ik bezig met het draaien, het frezen en de verspanende techniek. Ik kon vanuit mijn opleiding zo aan de slag. Op de draaierij heb ik zo’n zes jaar gewerkt. In die tijd deed ik ook mee aan de Nationale Beroepenwedstrijden. Ik werd zelfs vierde van Nederland op het gebied van verspaning met CNC-techniek. Maar ik wilde meer. Op de draaierij werk je op een paar vierkante meter en op een gegeven moment weet je wel hoe het werkt. Daarom ben ik doorgegroeid naar de werkplaats als monteur.”

De draaierij lijkt me erg technisch werk, maar dat zal als monteur niet anders zijn?

“In de werkplaats ben je als monteur de machines ook echt aan het bouwen. Een monteur krijgt de spullen aangeleverd met een pakket met tekeningen. Je bouwt het, monteert het, zorgt er voor dat het werkt bij het proefdraaien. Dat is wat je als allround monteur toch wel moet doen. Het is bijna als een doos Lego voor vergevorderden. Je bouwt het hier in Hoogerheide en dan wordt het verscheept naar locaties in onder meer het buitenland, wereldwijd.”

Monteur zijn bij Tummers betekent dus ook een internationale baan hebben?

“In het begin werkte ik vooral in Nederland, maar dat werd al snel het buitenland. Dat was vaak ook echt een avontuur. Dat je bijvoorbeeld aankomt in India en iemand ziet staan met jouw naam op een bordje, zonder dat je elkaars taal spreekt. De fabrieken waar wij aan leveren, staan ook vaak niet in de stad zelf, maar ver daarbuiten. Dan weet je soms niet waar je terecht komt. Het was wel heel leuk om in het buitenland ervaring op te doen. Je maakt daar zoveel mee en je merkt dan ook dat niemand zo gek is als een Nederlander, met altijd maar doorgaan en doorwerken.”

Voor jou leidt doorwerken echter wel tot resultaat, toch?

“Toen ik hier begon was ik ongeveer nummer 40 op de loonlijst. Nu werken er 190 mensen, exclusief de ZZP’ers die we ook inhuren. Sinds 2014 ben ik ook voorman, of eigenlijk chef werkplaats. Destijds werd ik gevraagd om meewerkend voorman te worden. Ik zat als monteur in het buitenland en had een week bedenktijd. Ik zeg eigenlijk nooit nee, dus na die week kwam ik terug en wilde ik ja zeggen. Toen vroegen ze of ik geen voorman wilde worden. In een week tijd ging ik van monteur naar meewerkend voorman tot chef werkplaats.”

Dat is een mooie promotie! Maar wel anders dan werken als monteur.

“Als chef werkplaats geef je leiding aan een hele grote groep mensen. Je bent troubleshooter, verantwoordelijk voor de uren, maar je bent er ook voor iedereen. Je vormt het knooppunt tussen kantoor en productie. Dan is het ook wel een voordeel dat je hier al twintig jaar werkt en weet hoe het in het bedrijf werkt. Het leuke aan deze functie is ook het leidinggeven zelf. Je doet het echt met zijn allen. We werken er samen aan om een goed en mooi product de deur uit te laten gaan, dat bovendien ook nog eens goed functioneert.”

Wat maakt het voor jou verder zo leuk? Een baan is immers meer dan leidinggeven.

“Het is hier echt een familiebedrijf. Je bent geen nummer, meer ons kent ons. Er is altijd interesse in de medewerkers en er heerst een informele sfeer. Het is gewoon heel fijn werken en je kunt ook verder groeien. Het bedrijf zelf groeit ook nog, breidt zich nog steeds uit. Intern leiden we mensen op of scholen we mensen om, al moet je dan wel wat technisch inzicht hebben en vooral willen!”

Denk je dat je over vijf jaar nog bij Tummers werkt?

“Zolang ik kan, zal ik hier blijven werken. Er wordt hier goed voor je gezorgd.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief