Foto: Marjanne Havelaar
op de werkvloer

Daan werkt in de ouderenzorg: ‘Je bent er voor de bewoners, dus geen dag is hier hetzelfde’

BERGEN OP ZOOM - Na een opleiding tot meubelmaker en een aantal banen waar hij zich niet volledig op zijn plaats voelde, kwam Daan in de ouderenzorg terecht.


“Ik had een werkloosheidsuitkering en via een jobcoach van het UWV kwamen we op drie opties die bij mij pasten: zorg, defensie en onderwijs. Ik koos voor de eerste en wel in de ouderenzorg. Ik kon als vrijwilliger aan de slag en dat beviel zo goed dat ik ruim een jaar geleden heb gesolliciteerd op een baan bij zorgorganisatie tanteLouise en daar werk ik nu dus. Mijn werk is vooral op de afdeling Somatiek, met bewoners van momenteel tussen de 52 en 93 jaar, met lichamelijke klachten en geestelijke problemen.”

Welke eigenschappen heb je nodig voor dit werk?
“Het ligt misschien erg voor de hand, maar je moet vooral zorgzaam zijn, graag voor anderen willen zorgen. Empathisch vermogen is erg belangrijk, net als behulpzaamheid. Omdat je als team voor de bewoners zorgt, is collegialiteit noodzakelijk. Omdat er zich geregeld hectische situaties voordoen, is een mentaliteit van handen-uit-de-mouwen ook een must.”

Een man in de zorg is nog steeds een minderheid. Hoe reageerde je omgeving?
“Eigenlijk waren ze weinig verrast en erg positief. Ze kennen me en vonden de zorg goed bij me passen. Voor mij was dat een soort bevestiging van de juistheid van mijn keuze. Zelf zou ik nooit bij de zorg zijn uitgekomen. Dankzij de hulp van de jobcoach zit ik er nu toch en zeker op mijn plaats. Hier werken inderdaad veel vrouwen, maar we zijn gewoon collega’s.”

Wat houdt je dagelijkse werk in?
“Een groot deel van mijn tijd gaat zitten in het verzorgen van het ontbijt en de lunch. Niet alleen voor mobiele mensen in de eetzaal, maar ook bij bewoners op bed. Sommigen hebben hulp nodig omdat ze niet zelfstandig kunnen eten. Ik had me van tevoren niet gerealiseerd dat je soms mensen hapje voor hapje eten moet geven. Ook moet ik soms de korsten van een boterham in hele kleine stukjes snijden, omdat de bewoner ze anders niet weg krijgt.

 Ik merk dat voor onze bewoners de maaltijden heel belangrijk zijn, dus ik probeer er altijd iets extra’s bij te doen. Vandaag is dat een milkshake bij de lunch. Verder ga ik vaak met bewoners wandelen of boodschappen doen of andere dingen waar ze behoefte aan hebben. Ik ben er voor hen. Daardoor is geen dag hetzelfde. Ook draai ik avond- en nachtdiensten en dan doe je weer andere dingen.”

Je bent de hele dag bezig met bewoners. Hoe vaak zie je collega’s?
“Voortdurend. Ik ben wat dat betreft echt ook als ondersteuner bezig. Als verplegers of verzorgers bijvoorbeeld iemand in bad doen, verschoon ik het bed, of regel handdoeken. Ik verricht waar nodig hand- en spandiensten, waardoor zij zich kunnen richten op hun kerntaken. Ik ben officieel leef-woon ondersteuner en ondersteun de bewoners en mijn collega’s.”

Wat vindt je lastig aan je werk?
“Vooral in het begin vond ik het heel confronterend als mensen moesten worden verschoond. Voor mijn vijfjarige neefjes doe ik dat zonder problemen, maar bij onze oudere bewoners vind ik dat echt te heftig. Ik zou dan ook nooit een baan kiezen waarin dit soort zorgtaken geregeld moeten worden gedaan. Ik help wel mee als dat nodig is om een bewoner vast te houden of de rommel op te ruimen, maar zorgtaken als wassen en verschonen laat ik liever aan anderen over.”

Zie je jezelf dit de rest van je werkzame leven doen?
“Zeker wel, maar graag in combinatie met andere werkzaamheden. Ik zou graag meer verbreding in mijn werk hebben, bijvoorbeeld meer leidinggevende verantwoordelijkheden. Daarom ben ik met tanteLouise in gesprek, om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Ik wil graag in de ouderenzorg blijven werken, want ik zie dat ik een bijdrage lever aan de kwaliteit van leven van onze bewoners.”

Naam:
Daan van Egeraat
Leeftijd:
41
Woont in:
Bergen op Zoom
Burgerlijke Staat:
Alleenstaand
Functie:
Leef-woon ondersteuner
Opleiding:
MBO
Hobby’s:
Wandelen, lezen, zeilen, skiën

Marjanne Havelaar
 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief