Mieke van Alphen
Mieke van Alphen

Salon van Tholen: van abstracte tot realistische kunst

  Algemeen,Nieuws

THOLEN - Nog twee weken kunt u de Salon van Tholen bezoeken in het atrium van het gemeentehuis van Tholen. Vier schilders en een glaskunstenares exposeren een staalkaart van hun werk. En dat werk is heel divers: van abstract tot realistisch. Josien Molenaar en Josje Verton exposeren allebei abstract werk, maar toch heel verschillend.


Josiens werk is het meest abstract op deze expositie: zij gebruikt niets uit de realiteit als beginpunt. Alleen de schilderkunst is de bron: vorm, kleur, techniek en het materiaal. Olieverf op paneel of doek in dit geval. Josjes schilderijen zijn ook abstract, maar het beginpunt is de realiteit. De kleuren rondom haar huis zijn haar inspiratiebron: de Oosterschelde, de schorren, slikken en dijken. Zij verwerkt deze gegevens met acryl op doek.
Het werk van Victor van de Lande begint ook in de realiteit, maar hij schildert die werkelijkheid niet abstract, wel sterk vereenvoudigd. Het gaat hem er om er schilderkundig uit te halen wat er in zit: structuur, contrast, beweging, ritme. Hij schildert met acryl omdat het snel droogt. Daardoor is het mogelijk snel door te werken op een voorgaande laag.
De olieverfschilderijen van Puck Meijer zijn het meest realistisch. Direct herkenbare landschappen en andere onderwerpen uit de directe omgeving. Olieverf, omdat zij langzaam schildert. Kleuren krijgen diepte door meerdere lagen en pigmenten. Mieke van Alphen is glaskunstenaar en ook voor haar zijn de wisselende kleuren van de Oosterschelde een inspiratiebron. Voor deze expositie maakte zij pluimen in glas met het uitzicht in het atrium naar buiten als achtergrond.

Open atelierroute
De exposerende kunstenaars kunt u ook bezoeken in hun atelier. In elk geval tijdens de open atelierroute of op afspraak. Het atelier van Puck Meijer is elke zaterdag geopend. Bij de tentoonstelling zijn informatiebladen over de kunstenaars beschikbaar. De open atelierroute: vanaf juni tot en met september elke eerste zaterdag van de maand van 11.00 - 16.30 uur.

Expositie
T/m 16 augustus is de expositie gratis toegankelijk tijden de openingsuren van het gemeentehuis en op zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur, adres gemeentehuis, Hof van Tholen 2 Tholen.

 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief