De natuurspeelplek wordt de komende dagen verder ingericht
De natuurspeelplek wordt de komende dagen verder ingericht Foto: Josien Mathlener

Dorpstafel opent natuurspeelplek

Door: Remko Vermunt Algemeen

SINT-MAARTENSDIJK – Nog twee weken en dan is het zover: de opening van de natuurspeelplek. Dorpstafel Sint-Maartensdijk-Scherpenisse is al enkele jaren voornemens om een natuurlijke speelbeleving voor de jeugd te realiseren. In samenwerking met Stadlander, KrachtigBuiten en BTL is er vorig jaar een ontwerp op tafel gekomen. De tekening wordt nu gekopieerd op het braakliggende terrein aan de Koningin Julianastraat in de Smalstad.

De doelstelling om op 21 maart de natuurspeelplek officieel te openen is door de winterse weersomstandigheden in de afgelopen periode niet behaald. Naar verwachting zal de opening op woensdag 28 maart wel doorgaan. Gezien de datum zo dichtbij de paasdagen is, mogen de belangstellenden ook rekenen op de aanwezigheid van de paashaas. "Het wordt een prachtige plek", aldus Ron van der Graaf van Dorpstafel Sint-Maartensdijk-Scherpenisse. "De inrichting geschiedt geheel volgens het ontwerp. Er is nu een put geboord voor de waterpomp. We willen er ook nog grote fruitbomen plaatsen." Wie nog fruitbomen heeft en deze wil schenken voor de aankleding van de natuurspeelplek, wordt verzocht om contact op te nemen met de Dorpstafel. Zo'n drie jaar terug ontstond het idee voor een natuurlijke speelbeleving. Door omstandigheden werd de realisatie van de natuurspeelplek uitgesteld. Daar is nu verandering in gekomen. Stadlander is in deze de grootste financier, maar de Dorpstafel is nog in afwachting van een reactie van de gemeente Tholen bij wie ze een aanvraag heeft gedaan voor een bijdrage uit het stimuleringsfonds van de gemeente.

Doelmatig
Dorpstafel Sint-Maartensdijk-Scherpenisse heeft de intentie om de lege plekken in Sint-Maartensdijk doelmatig te benutten. Van der Graaf: "Aan de overkant van de braakliggende grond in de Koningin Julianastraat is ook nog een stuk grond dat we graag met bijv. een bloemenveld zouden inrichten. Je hebt dan een hele andere beleving in de straat, maar we zullen als gemeenschap wel samen het onderhoud moeten dragen." De Dorpstafelvoozitter stelt dat het uitdagen van kinderen tot creatief denken de achterliggende gedachte van de natuurspeelplek is. "We willen de jeugd uitdagen en motiveren zelf iets te bedenken. Ze kunnen wel op een wipkip gaan zitten, maar die zijn ze zo weer beu. Een plek met veel speelse elementen spoort aan tot het zelf verzinnen van speelplezier."

Afwachten
Hoe lang de natuurspeelplek blijft bestaan aan de Koningin Julianastraat is afwachten, want grondeigenaar Stadlander wil het terrein van de hand doen. Tot nog toe zijn initiatieven voor verkoop en bouw mislukt. Waar de speelbeleving naar toe verhuist wanneer het wel zover is, is nog onduidelijk. "Er is al eens gedacht aan het parkje tegenover Maartenshof, maar plannen kunnen veranderen. Het ligt er ook aan wat de basisscholen doen met hun schoolterreinen." Op de openingsdag is er geen sprake van een strak programma. "De spelletjes die kunnen worden gespeeld zijn natuurgerelateerd. We laten de kinderen lekker hun gang gaan. We praten hier over creativiteit, dan moeten we ze niet teveel gaan voorschrijven."

BIJDRAGE JOSIEN MATHLENER



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief