Ruim negentig bomen zijn gekapt bij het zwembadterrein FOTO WERKGROEP THOLEN ZWEMBAD
Ruim negentig bomen zijn gekapt bij het zwembadterrein FOTO WERKGROEP THOLEN ZWEMBAD Foto: Werkgroep Tholen Zwembad

Kaalslag bij De Spetter groter dan gedacht

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN - Zwembadcomité BlijvenSpetteren is onlangs volledig overrompeld door wat ze zelf noemen een 'illegale kaalslag' op het zwembadterrein bij De Spetter in Tholen. De gemeente heeft, zonder overleg met het comité, op het terrein bomen gerooid terwijl dat niet de afspraak was. In eerste instantie dacht het comité dat het om veertig volwassen bomen zou gaan. "Vrijwilligers van BlijvenSpetteren hebben in het kader van 'meten is weten' de doorsnede van alle omgezaagde bomen opgemeten." Daaruit blijkt dat zo'n 93 bomen zijn gerooid.

Het weghalen van de bomen heeft volgens het comité de nodige gevolgen. "Doordat de westelijke groene struikenwand bijna met de grond gelijk is gemaakt, zal het nieuwe zwembad er bij de opening zeer kaal bij liggen." Daarnaast vrezen zij dat weinig bezoekers nu nog gaan zonnen, omdat er bijna geen mogelijkheden meer zijn om in de schaduw te liggen. De groene beschutting hield tevens de wind tegen, maar dat is nu dus ook niet meer het geval. Het comité vraagt de gemeente dan ook om de illegale bomenkap te herstellen met het terug planten van tenminste 73 bomen van minstens 20 cm doorsnede of meer. Door de aanplant zou het vertrouwen van burgers, vrijwilligers, sponsoren en de zwembadraad weer worden hersteld. Het bevestigt volgens het comité dat dit geen kwade opzet was van de wethouder, maar echt een ongeluk.

Excuses

"Tijdens een werksessie op 7 september 2017 is in aanwezigheid van drie wethouders beloofd en afgesproken dat er niets onomkeerbaars zou gebeuren op het zwembadterrein." Tot de verbijstering van het comité is dat nu wel gebeurd. Meteen na de kaalslag is een gesprek geweest met de wethouder dat volgens het comité rustig is verlopen. "Maar, de uitkomst blijft dat de gemeente nog steeds voornemens is een zeer gering aantal bomen terug te planten met een doorsnede van slechts 6,5 cm hetgeen wij teleurstellend en totaal onaanvaardbaar vinden. Ons standpunt is simpel: wees geloofwaardig naar burgers, herstel de schade per omgaande. En zorg dat de driehoek gemeente-zwembadmanager- BlijvenSpetteren geen tijd meer verliest aan dit dossier. De driehoek zal samen met alle vrijwilligers iedere minuut hard nodig hebben om het zwembad überhaupt seizoensklaar te krijgen voor 27 april."

Speelveldje

Het comité is bang dat met het herplaatsen van de bomen alsnog een speelveldje zal ontstaan, terwijl zij zich daar al langere tijd tegen verzetten. Minder ruimte betekent minder kaartverkoop en (dus) ook minder omzet uit de horeca, waardoor het lastig wordt om te bezuinigen op de exploitatie van het zwembad.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief