Afbeelding
Foto: ZLTO

Buurten bij de Boer op Sint-Philipsland

Door: Remko Vermunt Algemeen

SINT-PHILIPSLAND – Voor de derde keer organiseert een werkgroep van de ZLTO ( Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie) in samenwerking met Tholen Beter Bekend het evenement Buurten bij de Boer. Er werken dit jaar 5 bedrijven mee en er is een fietsroute uitgestippeld van 20 km zodat iedereen mee kan doen.

DOOR FRITS SIMONS

Anja van Tilbeurgh is één van de leden van de 5 personen tellende werkgroep ZLTO Tholen die het evenement met veel plezier voor de derde keer organiseert: "Het doel is om de agrarische sector meer bekendheid te geven. De mensen moeten onze prachtige agrarische producten niet alleen kennen vanuit de supermarkt of detailhandel maar weten hoe het allemaal verbouwd en verwerkt wordt."

Steeds meer deelnemers

De eerste keer is gekozen voor de regio Sint-Maartensdijk en vorig jaar voor Oud-Vossemeer/Tholen. Deze keer is gekozen voor een andere regio: Sint-Philipsland. In januari werd al gestart met de voorbereidingen: het aantrekken van deelnemende bedrijven. Zij gaan vervolgens zelf bepalen hoe ze het gaan aanpakken. Er wordt bewust gezocht naar zo veel mogelijk variatie in de bedrijven zodat er telkens andere dingen te zien en te doen zijn. De eerste keer waren er 600 deelnemers en vorig jaar tussen de 1000 en 1100. Anja: "Het is sterk afhankelijk van het weer. Hoe mooier het weer, hoe meer deelnemers. Daarom kiezen we ook voor Tweede Pinksterdag. Dat is wat later in het seizoen, niet op zondag en de agrariërs hebben dan ook tijd. Ook bij minder weer gaat het door maar dan met auto's en dan zullen de activiteiten vooral binnen zijn."

Deelnemende bedrijven

De deelnemers van buiten St. Philipsland kunnen hun auto parkeren op de Parallelweg Krabbenkreekweg ter hoogte van de Rammegors. De mensen uit St. Philipsland worden vriendelijk verzocht te beginnen bij de Helenahoeve aan de Lageweg 6. Daar krijg je een gratis deelnemerskaart en een routebeschrijving. Op het Akkerbouw en bloemzaadteeltbedrijf Arjan Verwijs gaat het vooral om de bloemen: 'Krijg uitleg over bloemzaadteelt en maak een selfie bij een echt Thools bloemenveld.' Bij Charolaisfokkerij en Akkerbouwbedrijf Helena Hoeve gaat het om de koeien: 'Een duurzame koe met een moeilijke naam – durf jij een kalfje te aaien ?' Als derde staat Fruitteeltbedrijf J.C. Wisse met peren- en appelboomgaarden op de nominatie: 'Appels en peren vergelijken… deze keer mag het! – kom proeven en leren.' Bij Akkerbouwbedrijf Gert-Jan en Irene Boudeling draait het om de wortels: 'Hoor het verhaal van de wortel – van koelcel tot op het bord.' Last but not least naar de beroemde Eendenkooi Sint-Philipsland voor historie en natuur: 'Ontdek het spannende mysterie van de Eendenkooi.'

Nog meer te beleven

Behalve al de boeiende genoemde activiteiten is er nog veel meer te beleven. Overal wordt een hapje of drankje aangeboden zoals koffie/fris, poffertjes en mini-hamburgers. Ook aan de jongsten is gedacht want er zijn springkussens en allerlei andere speelmogelijkheden. Het geheel wordt gefinancierd door de ZLTO en er zijn ook bedrijven die sponsoren. Er kan gestart worden vanaf 10.30 tot 13.30 en tot half vijf is alles open. Iedereen is welkom!



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief