Officieel trad Buurma op 1 juli uit dienst, maar op 2 juli wilde hij nog 'even' het rooster afmaken FOTO REMKO VERMUNT
Officieel trad Buurma op 1 juli uit dienst, maar op 2 juli wilde hij nog 'even' het rooster afmaken FOTO REMKO VERMUNT

Werner Buurma neemt afscheid van De Kraal

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN - Directeur Werner Buurma heeft afgelopen week officieel afscheid genomen van montessorischool De Kraal in Tholen. Buurma was nog maar één jaar directeur van de school, maar vanwege aanhoudende gezondheidsklachten heeft hij besloten om vroegtijdig met pensioen te gaan. "Dit zat niet in de planning", laat hij weten.

Ruim een jaar geleden nam Werner Buurma uit Tholen het stokje over van Karin Cordewener die na 31 jaar afscheid nam. Toen Buurma solliciteerde voor de functie was hij van plan om in ieder geval tot aan zijn pensioen werkzaam te blijven bij De Kraal. "In die tweeënhalve jaar wilde ik deze school op de kaart zetten, maar dat pakt even wat anders uit."

Gezondheid

"De afgelopen vijftien jaar ben ik constant directeur geweest van twee scholen", vertelt Buurma. "Vorig jaar heb ik één van mijn scholen geholpen bij een fusie en daarmee kreeg ik, naast mijn werk als directeur voor Het Kompas in Heijningen, ruimte voor een nieuwe school." De schooldirecteur werd aangenomen bij de montessorischool in Tholen op steenworp afstand van zijn huis. "Maar vanaf november merkte ik dat mijn lijf het niet meer aan kon, daarom besloot ik om vervroegd met pensioen te gaan." Per 1 juli is Buurma officieel niet meer in dienst. Toch was hij afgelopen maandag nog snel even bezig met de puntjes op de i zetten. Dinsdag moest hij nog één dagje werken in Heijningen en daarna was het tijd voor feest. "Woensdag had ik een klein afscheid daar en donderdag heb ik hier afscheid genomen van het team."

Warm hart

Hoewel Buurma slechts een jaar actief is geweest op De Kraal, draagt hij de school een warm hart toe. "Het is echt een pracht school. Er wordt goed les gegeven, er is een goed bestuur en ze verdienen een directeur die met tweehonderd procent zijn of haar werk kan doen." Het runnen van twee basisscholen is volgens hem te doen. "Maar niet als ze bij verschillende onderwijsorganisaties horen. Directeur ben je niet een paar dagen in de week, dat ben je zeven dagen per week." Wie Buurma gaat vervangen is nog niet duidelijk. Op dit moment worden er verkennende gesprekken gehouden.

Passend onderwijs

Zelf is Buurma een groot voorstander van passend onderwijs, zoals dat op de montessorischool wordt aangeboden. "Op kleinere scholen, zoals De Kraal, kan dat heel goed werken. Je kan tegemoetkomen aan de ontwikkelingsmogelijkheden van een kind en dat is ontzettend uitdagend." Toch wil Buurma ook iets ontkrachten. "Vaak heerst het idee dat het bij een montessorischool gaat om vrijheid en blijheid, maar dat is allang niet meer. Ook wij werken met doelen en zorgstructuren, maar we geven kinderen wel het gevoel dat ze hun eigen ontwikkeling in de hand hebben. Wij sturen hen daarin." Zo wordt er bijvoorbeeld niet constant op een stoel, achter een tafeltje gewerkt, maar kunnen kinderen bij een opdracht ook samen aan de slag op een leerplein. "Dingen alleen doen hoort niet bij 2018. We leren de kinderen zichzelf te ontwikkelen, samen te werken, maar ook om hulp te vragen." Dat die aanpak werkt in Tholen blijkt wel uit het toenemende aantal leerlingen. "Als enige basisschool in Tholen zijn wij gestegen in het aantal leerlingen: van 63 naar 71. Dat is volledig toe te schrijven aan het team en de goede leerkrachten. Zij staan allemaal met hun neus dezelfde kant op en daar mogen we best trots op zijn."

Wonderen

Buurma stelt dat ze geen wonderen kunnen verrichten met deze manier van lesgeven. "Maar, toch gebeuren er iedere dag kleine wonderen. Soms komt er ouders naar je toe, die twijfelen of ze er goed aan hebben gedaan om hun kind naar de montessorischool te sturen en dan zeggen ze: 'Ik ben zo blij dat ik dit besluit heb genomen. Ik heb er een heel ander kind voor terug gekregen.' Daar doe je het voor."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief