De eerste mosselen zijn geserveerd op een zandplaat in de Oosterschelde.
De eerste mosselen zijn geserveerd op een zandplaat in de Oosterschelde. Foto: Nederlands Mosselbureau

Nieuw mosselseizoen is het wachten waard

Door: Britta Janssen Algemeen

YERSEKE - Het Zeeuwse mosselseizoen is woensdag officieel begonnen. Dat is later dan anders, maar de mosselen zijn van goede kwaliteit, meldt het Nederlands Mosselbureau.

Vanaf nu zijn de Zeeuwse mosselen volop verkrijgbaar.

Later

Bij de feestelijke seizoensopening woensdag haalde de onderzeeboot Drebbel bij Yerseke de nieuwe oogst mosselen boven water in de Oosterschelde. Hiermee begon het nieuwe seizoen enkele weken later dan gebruikelijk. De afgelopen tijd zijn er voornamelijk mosselen uit de Duitse Waddenzee en Ierse en Engelse baaien geserveerd, aldus het mosselbureau. Waarom het seizoen verlaat is, is volgens voorman Laddy Risseeuw van de Zeeuwse mosselkwekers moeilijk te zeggen. ‘Mosselen zijn een natuurproduct. De ene keer word je al vroeg in het seizoen verrast met een mossel van uitzonderlijke kwaliteit, zoals twee jaar geleden, en nu is dat later. Komt het door de langere winter? Niemand die het weet.’

Goedgevuld

Op de bodem van de Oosterschelde – op een bij laagwater droogvallende zandplaat bij de onderwaterpakhuizen voor mosselen – proefden zo’n honderd mosselliefhebbers woensdag de nieuwe oogst. ‘Het Zeeuwse mosselseizoen start met jonge, goedgevulde mosselen’, aldus Nico van Zantvoort van de Nederlandse Mosselveiling in Yerseke. Bij de opening waren mosselliefhebbers uit binnen- en buitenland aanwezig. Onder meer gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de provincie Zeeland mocht proeven. ‘Mooie kwaliteit’, zei hij op Twitter van de nieuwe oogst.

Optimalisatieplan

Vanuit de onderzeeër was te zien hoe de mosselen op onderwaterakkers op de bodem van de Oosterschelde in hun natuurlijke omgeving leven. Over de herkomstgebieden van de Nederlandse mossel was goed nieuws te melden. Het afgelopen jaar hebben onder meer de mosselsector, het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit, Rijkswaterstaat en garnalenvissers samengewerkt aan een optimalisatieplan voor de kweek van de Zeeuwse mossel in de Waddenzee en Oosterschelde, laat het mosselbureau weten.

Vernieuwing

‘De mossel is een natuurproduct. De dynamiek van de natuur, zoals verzanding en veranderende stroming, beïnvloedt de kweek. Verschillende gebieden zijn niet meer bruikbaar. Voor het eerst in bijna 25 jaar worden de bakens daarom letterlijk verzet.’ De onderwaterakkers schuiven op en meerdere hectares worden teruggegeven aan de natuur, aldus het Mosselbureau. ‘De vernieuwing van de kweekpercelen is naar verwachting goed voor zowel de natuur als de productie en kwaliteit van Zeeuwse mosselen’, laat Addy Risseeuw namens de Producentenorganisatie Mosselcultuur weten.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief