Afbeelding
Foto: Gemeente Tholen

Nieuwkomers participeren in Thoolse samenleving

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN - Vijftien statushouders hebben afgelopen vrijdag uit handen van loco-burgemeester Peter Hoek hun participatieverklaring ontvangen. Door een krabbel onder de verklaring te plaatsen, verklaren de statushouders dat zij kennis hebben genomen van de waarden en spelregels van de Nederlandse samenleving en dat zij deze respecteren. "Ik verklaar dat ik actief een bijdrage wil leveren aan de Nederlandse samenleving en reken erop dat ik daarvoor ook de ruimte krijg van mijn medeburgers."

De participatieverklaring is landelijk ingevoerd voor alle inburgeringsplichtige nieuwkomers. Dit betekend dat ook de gemeente Tholen een participatieverklaringstraject moet aanbieden aan nieuwkomers. De gemeente Tholen heeft ervoor gekozen om dit op geheel eigen wijze te doen. "Het doel van het participatieverklaringstraject is een snelle en goed georganiseerde integratie in onze Thoolse samenleving. Waar de nieuwkomer geaccepteerd wordt en zo snel mogelijk een bijdrage kan leveren aan onze samenleving met respect voor onze normen en waarden."

Een onderdeel van het traject is onder andere de Thoolse strippenkaart. Alle nieuwkomers krijgen in de gemeente Tholen een strippenkaart met activiteiten die zij moeten ondernemen om steeds weer iets te leren over de Nederlandse cultuur. Zo staat er op de strippenkaart onder andere dat ze een bezoek moeten brengen aan Neeltje Jans, maar er wordt ook een stadswandeling gemaakt door Tholen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief