De uitbreiding van de Meestoof wordt een jaar uitgesteld FOTO GOOGLE MAPS
De uitbreiding van de Meestoof wordt een jaar uitgesteld FOTO GOOGLE MAPS

Uitstel voor de Meestoof

Door: Remko Vermunt Algemeen

SINT-ANNALAND - De nieuwbouw voor museum De Meestoof in Sint-Annaland wordt noodgedwongen een jaar uitgesteld. Dat heeft het bestuur afgelopen week bekendgemaakt. Een 'verhitte' bouwmarkt zorgt er voor dat het opgehaalde geld toch niet genoeg is voor de gewenste uitbreiding. Vanwege de hogere kosten is er een ton meer nodig.

In 2015 besloot het bestuur van Streekmuseum de Meestoof om serieus naar de plannen te kijken voor uitbreiding van het museum. De grootste wens is om een atrium te bouwen, waardoor het mogelijk wordt om grotere groepen te ontvangen. "Als een bus met toeristen hier aankomt, kunnen we dat qua capaciteit nog niet aan." Door het atrium te creëren wordt het mogelijk om meer mensen toe te laten in het museum. Op dit moment ontvangt De Meestoof ongeveer vijfduizend bezoekers per jaar, na de verbouwing hoopt het bestuur op zo'n acht- tot tienduizend bezoekers.

Subsidies

"De vreugde was groot toen in het afgelopen voorjaar bekend werd dat de Europese subsidie was toegekend en de gemeente toezegde die subsidie te willen verdubbelen", laat het bestuur nu weten. Daarmee leek de realisatie van het atrium binnen handbereik. Maar, de economie is de laatste tijd aangetrokken en dat zorgt volgens het bestuur ook voor een 'verhitte' bouwmarkt. "Er was toen al de vrees dat de duur van de procedure voor de behandeling van onze aanvraag ons parten zou gaan spelen."

Aanbesteding

De aanbesteding waarvoor drie aannemers waren geselecteerd, leverde hiervan de bevestiging. Het bedrag van de laagste inschrijving kwam een ton boven de begroting uit van De Meestoof. "In de daaropvolgende maanden is er druk overlegd met aannemers en onderaannemers om de bouwprijs omlaag te krijgen, mede door aanpassingen van het ontwerp. Ondanks de inzet van partijen om tot overbrugging van het gat te komen, is dat onvoldoende gelukt."

Opening

Het streekmuseum wilde in het najaar van 2018 starten met de verbouwing, zodat alles klaar zou zijn bij de start van het nieuwe museumseizoen. "Vanwege de opgelopen vertraging werd het al onzeker of de oplevering wel plaats kon vinden voor aanvang van het museumseizoen in 2019. "Onder die omstandigheden zag het bestuur zich gedwongen om de bouw een jaar uit te stellen en zich de komende maanden met de vrijwilligers te beraden en te komen tot een plan dat financieel uitvoerbaar is."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief