Screenshot uit de Rode Kruis campagne op YouTube.
Screenshot uit de Rode Kruis campagne op YouTube.

Rode Kruis: 'Film geen ongeluk, maar ga helpen'

Een ongeluk is geen foto- of videomoment. Onder die slogan is het Rode Kruis via YouTube een actie gestart om mensen te vragen niet te filmen bij een ongeval, maar om hulp te verlenen.


Regelmatig verschijnen er berichten in het nieuws over omstanders die (slachtoffers van) een ongeluk filmen, of zelfs de hulpverlening belemmeren met filmgedrag. Begin augustus ontstond veel ophef over een persoon die bij een ernstig ongeval op de A58 ter hoogte van Bavel een reanimatie filmde.

Uit onderzoek van de hulporganisatie blijkt dat bijna 90 procent van de Nederlanders het onacceptabel vindt dat omstanders een ongeluk met gewonden filmen met hun mobieltje. Tegelijkertijd zou een derde van hen diezelfde filmers niet vragen om daarmee te stoppen. 

Volgens Nico Zuurmond, hoofd Nationale Hulp van het Rode Kruis, lijkt filmen van heftige situaties met een telefoon soms wel een soort reflex geworden. "Je kunt de tijd die je gebruikt om te filmen ook inzetten om 112 te bellen en eerste hulp te verlenen, want juist dat is in die eerste minuten na een ongeluk van levensbelang. Tegelijkertijd kan het filmen enorme impact hebben op degene die je op beeld zet. Dat is iets om rekening mee te houden." 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715748458&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/tholen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief