Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Grote opkomst bij muziekmiddag Accelerando

Door: Remko Vermunt Algemeen

SINT-ANNALAND - Ruim twintig kinderen van de School met de Bijbel en de Casembrootschool in Sint-Annaland kwamen woensdagmiddag naar de Wellevaete voor een proefles van muziekvereniging Accelerando. Dat gebeurde in het kader van Sjors Creatief. De kinderen kregen eerst een voorproefje te horen van de orkestklas van de Casembrootschool, waarna ze allemaal zelf de verschillende instrumenten uit mochten proberen.

Sjors Sportief/Sjors Creatief is in het leven geroepen om kinderen van de basisschool op een laagdrempelige manier met verschillende clubs en verenigingen kennis te laten maken. Zo hoef je niet meteen lid te worden van een vereniging, maar kan je het eerst gratis of tegen een lage prijs uitproberen. Zo ook bij Koninklijke Fanfare Accelerando uit Sint-Annaland.

Nieuwe aanwas

"Voor ons is het heel belangrijk om kinderen te laten proeven van het muziek maken", vertelt Esther van Hemert. "We willen onze vereniging bloeiend houden." Op dit moment heeft de muziekvereniging zo'n 65 leden, maar aanwas van onderaf is belangrijk om de club vitaal te houden. "Daarom laten we de kinderen luisteren naar muziek, maar we laten ze ook kennismaken met het bespelen van een instrument." En dat gebeurde afgelopen woensdag in de Wellevaete met eerst een optreden van de orkestklas.

Orkestklas

"De orkestklas is een samenwerking tussen de Zeeuwse Muziekschool, de Casembrootschool en Koninklijke Fanfare Accelerando", legt Carla Westdorp uit. "Bij de Casembrootschool kennen we een doorgaande leerlijn met betrekking tot het bespelen van een instrument. In groep 4/5 beginnen kinderen met het bespelen van een blokfluit, maar groep 7 is bij ons echt de orkestklas." Kinderen mogen vanaf dat moment zélf een muziekinstrument kiezen. "Dat gaat een beetje zoals vandaag. Wij noemen dat een carrousel, waarbij de kinderen kennismaken met alle instrumenten en dan bekijken we welk instrument het beste bij ze past." De een kiest voor de drums, de ander voor een hobo of een trombone. "Iedere donderdag krijgen ze les van de dirigent. Dat begint met het leren van noten lezen en na twintig weken wordt het project afgesloten met een optreden voor ouders en verzorgers."

Enthousiast

Dat het hier om een enthousiaste groep met kinderen gaat, wordt al snel duidelijk. Niet voor niets zijn er dertien kinderen op komen dagen in hun vrije tijd, om de kinderen die deelnemen aan Sjors Creatief te laten horen wat ze kunnen. "De kinderen zijn nu zo'n veertien weken bezig, maar toen ze nog maar vier lessen hadden gehad stonden ze al op te treden voor Sinterklaas. Ze zijn erg gemotiveerd." Na die twintig weken moeten de kinderen hun instrument weer inleveren. "Dan worden ze schoongemaakt voor de volgende groep 7." Afgelopen jaar vonden vier kinderen de orkestklas zo leuk, dat ze doorgestroomd zijn naar muziekvereniging Accelerando. "Daar doe je het natuurlijk voor."

Grote opkomst

Dat er woensdag zo'n grote opkomst was van kinderen uit de groepen 4 en 5 voor de Sjors Creatief-middag stemt Carla en Esther ook gelukkig. "We houden ieder jaar wel zo'n middag waarbij kinderen kennis kunnen maken met het maken van muziek. Maar dit is wel de eerste keer dat het zo druk is met kinderen." Voorgaande jaren kwamen er steeds zo'n tien kinderen op de muziekmiddagen af. "Maar toen hielden we dat vaak op zaterdag, wellicht dat woensdagmiddag dan toch beter is." Met 22 bezoekers is de organisatie in ieder geval tevreden. "Dit is toch de toekomst, ook voor ons."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief