Afbeelding

Plannen voor nieuw museum in Tholen-Stad

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN - Het is nog maar een plan, maar als het aan musicus Jan de Viet ligt, wordt het oude stadhuis van Tholen omgedoopt tot een museum voor muziekinstrumenten. "Met alle instrumenten die op dit moment in het oude Stadhuis staan, zou je de verschillende soorten muziek kunnen laten horen van het jaar 1600 tot nu. Dat is uniek."

In het jaar 2000 werd op initiatief van Jan de Viet de Stichting Anthonie Keldermans Concerten opgericht. In 2003 werd dit uitgebreid met zomeravondconcerten en nu is het volgens De Viet tijd voor een nieuwe stap.

Concerten

Jan de Viet begon in 2000 met een serie kamermuziekconcerten in het voormalig Stadhuis van Tholen. Uitsluitend professionele musici spelen daarbij veelal klassieke muziek op authentieke instrumenten. Sinds 2003 worden er door de stichting ook zomeravondconcerten georganiseerd en sinds 2012 worden er exposities georganiseerd en lezingen gegeven op het gebied van kunst, cultuur en musicologie. Zo werd er in het internationale Sweelinckjaar 2012 een lezing verzorgd door dr. Pieter Dirksen. "Door de jaren heen hebben we ook zelf instrumenten aangeschaft", vertelt Jan de Viet. "Zelf heb ik onlangs een Weense vleugel uit 1827 aangeschaft. Het komt niet vaak voor dat zo'n vleugel op de markt komt, maar hij moet wel gerestaureerd worden." Daarnaast zou de stichting ook graag het Clavecimbel wat op dit moment nog in bruikleen is, willen aanschaffen. "Maar, op dit moment is het voormalige stadhuis maar beperkt open voor bezoekers." En daar wil De Viet dan ook graag verandering in aanbrengen. "Dat plan is besproken met de wethouder, maar veel meer dan een plan is het op dit moment nog niet."

Subsidie

Ondertussen zit Jan de Viet niet stil. De gemeente Tholen heeft afgelopen week ingestemd met een subsidiebedrag van 2120 euro voor de realisatie van vijf nieuwe avondconcerten. De concertseries worden volgens de gemeente Tholen bezocht door inwoners vanuit heel Zeeland. Deze bovenregionale functie zorgt ervoor dat er nu zelfs bekeken gaat worden of deze concertreeks in aanmerking komt voor een bijdrage uit het provinciaal budget Regioarrangementen 2020. "Daarnaast zijn we ook andere fondsen aan het aanschrijven om wellicht het museum van de grond te krijgen", legt De Viet uit.

Educatie

De Stichting Anthonie Keldermans Concerten kreeg overigens afgelopen week ook te horen dat er een subsidiebedrag van 900 euro beschikbaar wordt gesteld voor een educatieve programma. "Dit is het derde jaar dat we dat educatieve programma aanbieden", vertelt De Viet. Scholen hebben vanuit de stichting een uitnodiging gekregen om langs te komen in het oude Stadhuis. "Het programma is gericht op kinderen uit groep 8." Samen met beiaardier Gerard de Waardt leert De Viet de kinderen wat meer over de verschillende instrumenten die in het Stadhuis staan opgesteld.

Vragenboekje

De leerkracht blijft op de begane grond om het een en ander uit te leggen, Jan de Viet staat zelf op de eerste etage om uitleg te geven over de verschillende muziekinstrumenten en Gerard de Waardt staat op de beiaardzolder om uitleg te geven. "We hebben daarbij een vragenboekje voor de kinderen samengesteld en op basis van onze informatie moeten ze de vragen beantwoorden", legt De Viet uit. Zo vertellen de heren wat meer over de instrumenten, ze laten hoen hoe de instrumenten klinken en ze vertellen iets over de functie van het instrument in de tijd waarin het gebruik werd. "In principe mogen alle basisscholen langskomen." Nieuw dit jaar is dat er zelfs een school uit Nieuw-Vossemeer (gemeente Steenbergen) langskomt. "De eerste klas die dit jaar op bezoek komt is groep acht van basisschool de Eevliet uit Poortvliet."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief