Afbeelding
Foto: Iman Fase

Sint Annaland krijgt een speciale Sinterklaasstichting

SINT ANNALAND - De organisatie en verantwoordelijkheid voor de Sinterklaasactiviteiten, waaronder de intocht, in Sint-Annaland was vele jaren in handen van Ondernemersvereniging Activa. Sinds 2012 kreeg Activa daarbij hulp van de Stichting Vrienden van Siem en lag de feitelijke organisatie en uitvoering van de activiteiten bij de Sintcomité van die stichting. Vanaf dit jaar komt daar verandering in en krijgt Sint-Annaland een aparte stichting voor Sinterklaas: ‘Stichting Sinterklaas in Sint-Annaland’.

Het besluit van Ondernemersvereniging Activa om te stoppen met het dragen van de verantwoordelijkheid voor het Sinterklaasfeest werd afgelopen najaar genomen door het bestuur. Voorzitter André van Ast lichtte vorige week donderdag 18 april tijdens de jaarvergadering de leden in over dit besluit. Het Sintcomité van de Stichting Vrienden van Siem werd eerder ingelicht over het besluit zodat gewerkt kon worden aan een ‘plan B’.

Voorzitter Leo Vroegop van Stichting Vrienden van Siem licht het ontstaan van de samenwerking toe: “Tot 2012 organiseerde Activa de Sinterklaasactiviteiten zelf. Vanaf dat jaar hebben wij als stichting de organisatie overgenomen en hebben we, met het door Activa beschikbaar gestelde budget, fantastische activiteiten kunnen organiseren in de Sinterklaasperiode. Door het organiseren van deze activiteiten namens Activa bouwde onze Sint- en Pietenclub een naam op en mochten we daardoor ook vele huisbezoekjes brengen bij de mensen tijdens pakjesavond. Deze bezoekjes leverden geld op voor het goede doel van onze stichting.”

Ook Dorpsgemeenschap Sint-Annaland werd betrokken bij het brainstormen over een alternatieve structuur voor de organisatie van de Sinterklaasactiviteiten. De uitkomst daarvan is het oprichten van een aparte stichting. Want Stichting Vrienden van Siem heeft als primair doel het inzamelen van gelden voor goede doelen op het gebied van oncologie. Een Sinterklaasfeest organiseren, en daarmee verantwoordelijk zijn voor het voorbestaan van een cultureel en historisch feest, past niet bij de doelstelling van de Vrienden van Siem. “Het is goed om die twee doelen goed gescheiden te houden. Daarnaast kunnen wij moeilijk financiële middelen onttrekken uit onze stichting om het Sinterklaasfeest te bekostigen”, aldus Leo Vroegop van Stichting Vrienden van Siem.

Traditie

Het Sinterklaasfeest in Sint-Annaland is de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de grootste in de regio. Naast eigen Sint- en Pietenjournaals, een Sinterklaaskrant en de intocht organiseert de Sint- en Pietenclub 3 weken lang allerlei verschillende activiteiten in het dorp. “Bij die activiteiten leggen we altijd de koppeling met de ondernemers door bijvoorbeeld spaaracties”, legt Janine en Anky Vroegop uit.

De nieuw op te richten stichting heeft als doel om de Sinterklaastraditie in het dorp in stand te houden. Het bestuur wordt gevormd door het huidige Sintcomité van de Stichting Vrienden van Siem. Voorzitter van de Stichting Sinterklaas in Sint-Annaland wordt Niels van Oudenaarde, Janine Vroegop secretaris, Anky Vroegop penningmeester, Roos Bikkers algemeen bestuurslid en Cindy Vroegop eveneens algemeen bestuurslid.

“Voor de kinderen en inwoners verandert er eigenlijk niet zo heel veel. De vaste vrijwilligers die zich via Stichting Vrienden van Siem de afgelopen jaren hebben ingezet voor het Sinterklaasfeest zetten zich ook via de nieuwe stichting weer in. Daarnaast organiseert de vaste en vertrouwde club weer allerlei activiteiten. Alleen zijn we nu zelfstandig”, aldus voorzitter Niels van Oudenaarde.

“Het is fijn dat Ondernemersvereniging Activa voor dit jaar een bijdrage aan ons beschikbaar heeft gesteld zodat we in ieder geval een start kunnen maken. Daarnaast gaan we ook op zoek naar andere sponsoren en bronnen van inkomsten om het feest in de toekomst te kunnen blijven organiseren. Zo kunnen bijvoorbeeld ook inwoners/ouders die het Sinterklaasfeest een warm hart toedragen donateur worden”.

Goede doel

De link met de Stichting Vrienden van Siem blijft ook aanwezig. Want de opbrengst van de huis- en bedrijfsbezoeken komt volledig ten goede van het goede doel van de Stichting Vrienden van Siem. Dit jaar is het goede doel de afdeling oncologie van het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam.

“Een kinderfeest organiseren waarbij de opbrengsten ten goede komen van kinderen die ziek zijn is heel bijzonder. Dat besef is er bij elke vrijwilliger van ons, we weten waar we het uiteindelijk allemaal voor doen; kinderen onbezorgd laten genieten tijdens de Sinterklaasactiviteiten en onszelf indirect inzetten voor het goede doel”, geeft voorzitter Niels van Oudenaarde aan.[l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief