Van links naar recht Joost Krijger, Anja Geldof, Leo Roggeband en Jan Harmsen.
Van links naar recht Joost Krijger, Anja Geldof, Leo Roggeband en Jan Harmsen.

Buitengewoon schenkt bijenhotels aan de Rosmolen

  algemeen

THOLEN - Op het plantsoentje bij de Rosmolen in Tholen staan sinds woensdagmiddag maar liefst zes bijenhotels. Anja Geldof die aan de Rosmolen woont kwam vorig jaar op het idee voor de bijenhotels.


DOOR JACOLINE DE BOER

Ze vertelt: "Vorig jaar was ik in Nijmegen in een park midden in de stad. Het park was ingezaaid met weidebloemen en er stonden meerdere bijenhotels. Toen dacht ik: het zou leuk zijn als dat in Tholen ook zo kon zijn. Ik woon hier al sinds het begin en de afgelopen jaren werden er steeds meer bomen en struiken weggehaald. De afgelopen tijd bestond ons plantsoen alleen nog maar uit gras en struiken. Toen afgelopen november ook de rozenstruiken zijn weggehaald heb ik gelijk contact opgenomen met de gemeente", vertelt Anja verder. "Voor biodiversiteit is gras niks waard maar struiken zijn dat wel", aldus Anja.

Bijenhotels

In Nederland komen er zo een 300 verschillende soorten bijen voor. Helaas gaat het steeds slechter met de "wilde" bij. Een bijenhotel ondersteund de nest- en woongelegenheid van de bij en door deze hotels te plaatsen hoopt men dan ook dat het weer beter met de bij gaat. De bijenhotels zijn veelal gemaakt van houten blokken met daarin gaatjes. In de gaatjes kunnen bijen hun eitjes leggen maar ook kunnen ze er schuilen bijvoorbeeld voor de regen. Lieveheersbeestjes maken graag dankbaar gebruik van een bijenhotel. Anja vertelt: Om insecten een kans te geven heb je verschillende plekken nodig waar voedsel is. Daarom zijn er ook meerdere plekken nodig, één plek zet geen zoden aan de dijk. Bijen zijn heel belangrijk voor het ecosysteem van de aarde. Ruim driekwart van onze landbouwproducten is afhankelijk van de bijen. Bijen zorgen er namelijk voor de planten zich kunnen voortplanten door bestuiving ervan."

Prachtige samenwerking

Toen Anja met het idee kwam van de bijenhotels heeft ze gelijk contact opgenomen met de gemeente Tholen. Nadat zij van wethouder Harmsen groen licht had gekregen was het alleen nog wachten op de bouwvergunning. Anja heeft in de tussentijd contact opgenomen met zorgboerderij Buitengewoon met de vraag of zij deze hotels wilde maken. De zorgboerderij was gelijk enthousiast. "Wij zijn echte dierenvrienden", vertelt een medewerker. De hotels zijn gemaakt door vrijwilligers in samenwerking met de cliënten van de zorgboerderij. Het hout is gezaagd door een vrijwilliger maar alle cliënten hebben de gaatjes voor nestjes van de bijen geboord. Verder zijn ook alle materialen gesponsord door de zorgboerderij. Een cliënt vertelt enthousiast: "Als er nog meer komen, bel je ons maar op". Wethouder Jan Harmsen is heel blij met dit burgerinitiatief. Het is een mooi initiatief en ik ben blij dat we dit hebben kunnen verwezenlijken. De bereidheid om iets goed te doen voor elkaar op het eiland Tholen is erg groot. Burgers nemen steeds vaker zelf initiatieven en waar wij kunnen zullen wij die ook ondersteunen. Kijk maar op Oud-Vossemeer met het hondenlosloopveld en in Sint-Maartensdijk hebben bewoners zelf een andere parkeergelegenheid aangelegd. En nu dan weer dit mooie burgerinitiatief. Anja is dan ook ontzettend blij met het zo voorspoedig is gegaan.

Hulp van de gemeente

Het plantsoen is zelf ingezaaid door de gemeente Tholen en zij zal deze ook gaan onderhouden. Op het moment staan er onder andere klaprozen, papaver en zonnebloemen wat verschillende soorten insecten aan zal trekken. De bloemen zullen de hele zomer door blijven staan. De bijenhotels deden al gelijk hun werk want al gauw zwermden er velen wespen en bijen. Wie echter bang is dat hij uit de buurt van een bijenhotel moet blijven heeft het goed mis want de bijen en wespen die in een bijenhotel gaan nestelen zullen of kunnen niet steken. Als ze al wel steken kunnen ze niet met hun angel door huid heen. Als alles volgens plan gaat zullen er binnenkort ook bijenhotels bij het gemeentehuis hangen. Zodra de bloemen daar goed gaan groeien maken de cliënten van Zorgboerderij Buitengewoon nog meer bijenhotels. Ook is het de bedoeling dat er op het plantsoen aan de Rosmolen nog meer bijenhotels worden geplaatst. Rondom bomen die ouder zijn kunnen geen bloemen worden gezaaid omdat de bomen te veel water tot zich nemen. Echter zijn de bomen bij de Rosmolen éénjarige bomen dus nog niet zo groot. Anja hoopt dan ook dat gemeente daar ook nog wat bloemen wil zaaien.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715748458&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/tholen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief