Adrie en Henk de Ruiter vieren het dertig jarig bestaan van ABS Tholen. FOTO FRITS SIMONS
Adrie en Henk de Ruiter vieren het dertig jarig bestaan van ABS Tholen. FOTO FRITS SIMONS (Foto: Frits Simons)

Adrie Brei Service timmert al 30 jaar aan de weg

  Bedrijvig Nieuws

THOLEN – Op 1 december is het precies 30 jaar geleden dat ABS startte met haar borduur- en breiservice en alles wat daar mee samenhangt. Aanvankelijk was het een uit de hand gelopen hobby van Adrie de Ruiter maar al snel werd het een groeiend bedrijf, vooral toen in 1993 haar man Henk fulltime mee ging werken en er naast de detailservice een groothandelsbedrijf kwam.


DOOR FRITS SIMONS

Tientallen mensen staan zich te verdringen op vrijdagmiddag in de winkel aan de Ondernemersweg. Personeel en Adrie kunnen het nauwelijks aan. Henk heeft nauwelijks tijd voor een interview want telkens is zijn technische hulp nodig. Adrie is 63 jaar oud en Henk 65 maar ze willen als het allemaal goed gaat nog zeker 10 jaar doorgaan.

Start en groei

Afkomstig uit Almerk en Nieuwendijk toog het echtpaar de Ruiter in 1976 naar Tholen. Henk werkte als vliegtuigonderhoudstechnicus bij Fokker te Woensdrecht en Adrie was thuis bezig met haar grote hobby naaien, breien en borduren wat zich langzaam ontwikkelde tot een huisbedrijf. Later verhuisden ze naar Heiningen maar ze konden Tholen toch niet vergeten. Ze keerden dan ook weer terug en kwamen aan de Ondernemersweg te wonen waar ze nu nog steeds verblijven en waar ook hun bedrijf en aangrenzende winkel is gevestigd. Henk werkte met zijn technisch inzicht parttime volop mee totdat hij in 1993 helemaal ging werken bij ABS. De zaken liepen prima en er moest personeel worden aangenomen. In 2001 waren er acht mensen in dienst. Op dit moment vier. Zodra Henk helemaal mee ging werken, startte hij onder dezelfde naam een groothandelsbedrijf. Hij importeerde brei-, naai- en borduurmachines uit Mexico en Turkije en de zaak groeide steeds verder. Nu komen de machines voornamelijk uit China en worden ze bezorgd in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Henk: " Het moet allemaal in één dag te rijden zijn want ik zorg ook voor het onderhoud. Sporadisch lever ik ook aan Oost-Europese landen en in Afrika."

Overname

In 2011 wilden ze ermee stoppen. Er was een echtpaar die de zaak wilde overnemen. Na meerdere besprekingen leek alles in kannen en kruiken te zijn. De contracten waren opgemaakt bij de notaris en ondertekend. Henk en Adrie gingen tijdelijk bij hun jongste zoon wonen maar tot hun verbijstering waren de nieuwe eigenaren enkele maanden later ineens verdwenen en hadden alles wat ze konden gebruiken meegenomen zonder ooit een cent betaald te hebben. Een moeilijke en zware tijd volgde met veel ingewikkelde juridische procedures die niets opbrachten maar wel veel geld kostten.

Weer aan de slag aan de Ondernemersweg

Adrie en Henk pakten de draad weer op en na wat verwikkelingen met de leveranciers was het vertrouwen toch weer terug en draaide de zaak weer verder. Henk: "Adrie gaat nog de hele dag als een speer. Ze is als een bloem die telkens weer opbloeit als ze water krijgt." Zelf wil Henk wat rustiger aan gaan doen. In plaats van twee vrije dagen wil hij volgend jaar drie vrije dagen per week om zich meer te kunnen wijden aan zijn grote hobby: het bouwen van boten in zijn loods achter de winkel. Met personeel is het jubileum al gevierd en in het nieuwe jaar gaan ze daar nog mee verder. Voor de klanten wemelt het van jubileumacties met, heel passend, telkens 30% korting.

Meest gelezen

Meest geliked

De prachtige fontein van Stavenisse doet het weer! 1 3/7
Sint-Annaland krijgt een escaperoom 8 5/7
Gratis donuts bij Loods3 2 2/7

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief