Anja Frosch van Mediation Molenzicht.
Anja Frosch van Mediation Molenzicht. (Foto: privébezit)

‘Ik ben er voor ouders en kinderen in een scheidingsproces’

  Bedrijvig Nieuws

OSSENDRECHT – Een scheiding tussen twee mensen treft niet altijd alleen maar die twee mensen. Soms zijn er ook kinderen bij betrokken. Volgens scheidingsspecialist en mediator Anja Frosch krijgen jaarlijks in Nederland zo’n 70.000 kinderen met een scheiding te maken. Binnen haar praktijk Mediation Molenzicht probeert Anja voor alle partijen de scheiding goed te laten verlopen.


DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Ongeveer een jaar geleden startte Anja met haar praktijk. “Mijn eigen scheiding vormde mede mijn drijfveer om een eigen bedrijf te beginnen in mediation en mensen te helpen bij hun scheiding.” Als mediator weet Anja hoe ze een bemiddeling moet begeleiden tussen twee scheidende partijen, maar als scheidingsspecialist gaat ze nog een stap verder. “Ik kan mensen helpen bij alle aspecten van het scheidingsproces. Waar moet je bijvoorbeeld aan denken op juridisch vlak, maar ook op arbeidsvlak, financieel en fiscaal gebied, maar bovenal op emotioneel gebied? Een scheiding is niet leuk, zeker niet als er ook kinderen bij betrokken zijn. Kinderen scheiden namelijk mee.”

Kindgesprek

In een traject kijkt Anja dan ook niet alleen naar de scheidende partijen, maar ook naar het kind. “Als er kinderen bij de scheiding betrokken zijn, bied ik altijd een kindgesprek aan. Ook zijn er individuele trajecten voor kinderen mogelijk, waardoor het verwerkingsproces van de scheiding op gang kan worden gebracht. Zo proberen we bij het kind problemen te voorkomen die door een scheiding kunnen ontstaan. Tevens wordt daarbij de nadruk gelegd op het feit dat kinderen absoluut niet schuldig zijn aan een scheiding. Van een kind kun je nooit scheiden, je blijft als ouders altijd met elkaar verbonden door het kind. Een kind zou dan ook nooit moeten kiezen tussen ouders. Ouders willen dan wellicht niet meer samen met elkaar verder, maar het kind is daar niet de oorzaak van. Ouders kunnen via het traject de overgang leren maken van ex-relatie naar collega-ouderschap, in het belang van het kind.”

Meerwaarde

Het traject dat cliënten bij Anja kunnen volgen, varieert per cliënt en casus. “Ik start altijd met een informatiegesprek, waarbij mensen de situatie kunnen toelichten en ik het proces vertel. Daarna start het inventariserende deel van het traject, zoals een financieel gesprek, maar ook het opzetten van een ouderschapsregeling. Daar tussenin valt nog het kindgesprek. Na alle gesprekken volgt het afrondende gesprek, waarin alles aan bod komt wat nog niet besproken is. Gemiddeld duurt een traject zo’n 15 tot 20 uur, verdeeld over vijf tot zes gesprekken. Dat komt neer op een traject van een kleine drie maanden.” Met de keuze voor een mediator of scheidingsspecialist wordt volgens Anja echt een meerwaarde gegeven. “Een advocaat gaat echt voor het juridische deel, met een mediator wordt ook naar het menselijke vlak gekeken. Een scheiding is namelijk echt ingrijpend voor de betrokkenen, op alle gebieden.”

Mediation Molenzicht is gevestigd in Ossendrecht.

Mail voormeer informatie naar info@mediationmolenzicht.nl of kijk op www.mediationmolenzicht.nl.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief