Het gaat hierbij om arbeidsmigranten die vanuit een ander land naar West-Brabant komen om hier betaald werk te verrichten. FOTO SHUTTERSTOCK
Het gaat hierbij om arbeidsmigranten die vanuit een ander land naar West-Brabant komen om hier betaald werk te verrichten. FOTO SHUTTERSTOCK (Foto: Shutterstock)

College wil niet nog meer arbeidsmigranten in kernen zien

HOOGERHEIDE - Minder arbeidsmigranten in de woonwijken en veel meer in pensions en hotels.


Dat wil het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Woensdrecht voor elkaar krijgen met nieuw beleid. “We zien meer en meer mensen uit het oostblok komen om hier te werken”, legt wethouder Hans de Waal van de gemeente Woensdrecht uit. “”Laten we duidelijk zijn: zij zijn welkom in onze gemeente.

Verzoeken

Sterker, ze zijn nodig voor onze economie.” Volgens De Waal liggen er de laatste tijd echter per maand gemiddeld tien verzoeken voor ontheffingen op zijn bureau. Eigenaren willen via zo’n ontheffing arbeidsmigranten in huizen in de kernen plaatsen. “Dat is een ontwikkeling die ons grote zorgen baart. We hebben niets tegen arbeidsmigranten, maar je krijgt wel een andere wijk. Dat kan leiden tot irritaties.”

Twee personen

Het college wil daarom voorkomen dat in nog meer woningen arbeidsmigranten komen. Ze stelt de gemeenteraad voor om voortaan nog maar twee arbeidsmigranten per huis toe te staan. Gezinnen van arbeidsmigranten vormen een uitzondering op deze regel. De Waal denkt dat het met een maximum van twee bewoners niet meer rendabel is om huizen aan te kopen voor de doelgroep. Nu zijn er vergunningen voor tussen de vier en acht mensen. “Die gaan we niet meer verlengen, dus dat sterft hopelijk langzaam uit.”

Vakantieparken

Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat er zo’n 2000 arbeidsmigranten wonen in Woensdrecht. Het gros van de mensen woont op de vakantieparken Familyland in Hoogerheide en Hazeduinen in Putte. “Anderen moeten we een alternatief bieden”, zegt De Waal, die denkt dat het aantal arbeidsmigranten de komende jaren verder zal groeien. Hij hoopt dat zij zich voortaan vooral vestigen in hotels en pensions.

Centraal

De Waal zou het liefste een centrale voorziening zoals Stella Maris in Steenbergen of de flats op bedrijventerreinen in Waalwijk zien. “Je hebt op dat soort locaties duidelijke regels en één beheerder. Als er iets mis is, kun je hem aanspreken. Dat werkt goed, want er is weinig tot geen overlast. Gaan ze een keer over de schreef, dan zie je ze de volgende dag met hun koffer bij de bushalte staan.”

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715834265&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/woensdrecht&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief