Adrie van der Poel legt aan Serge Bellens (zwart jack) uit hoe het parcours loopt. FOTO EUGÈNE DE KOK
Adrie van der Poel legt aan Serge Bellens (zwart jack) uit hoe het parcours loopt. FOTO EUGÈNE DE KOK (Foto: Eugène de Kok )

'Adrie van der Poel weet hoe hij een parcours moet uitzetten'

HOOGERHEIDE - De GP Adrie van der Poel Hoogerheide is met afstand het grootste evenement in de gemeente Woensdrecht. Zondag 26 januari stroomt Hoogerheide weer vol met duizenden crossliefhebbers, die een glimp willen opvangen van de beste veldrijders ter wereld. Het topsportevenement wordt gedragen door een grote groep vrijwilligers, sponsors en betrokkenen. Weekblad de Bode laat deze de komende weken aan het woord komen. In deze vierde aflevering zien we wat er allemaal komt kijken bij het live-verslag van de koers.


Onder leiding van Adrie van der Poel verkent een groep Vlamingen van Telenet net voor de kerstvakantie het parcours. Dat het veldrijden nog altijd één van de grootste sporten is in het buurland is af te lezen aan de grootte van de delegatie, zo’n vijftien man.

Apparatuur

Het is zondag 26 januari bovendien te zien aan de apparatuur die regisseur Serge Bellens laat plaatsen op en rond het parcours. “Er komen drie mobiele studio’s. We hebben negentien camera’s in het veld en een flyline, een camera op hoogte aan een kabel van 500 meter. Het effect daarvan is hier fantastisch”, vertelt hij, wijzend op de tekening van het parcours. “Maar ik zou meer willen, altijd”, lacht hij. “Je wilt alles zo goed mogelijk in beeld brengen. Nu heb je nog een aantal punten waar de camera’s moeten keren en draaien. Dat is lastig.”

Hoogte

Bellens regisseert het verslag van de cross in Hoogerheide voor de vierde keer. Volgens hem is het een aantrekkelijke wedstrijd om te zien. “Het is een natuurlijk gebied met veel hoogteverschillen. Je staat niet in een vlak veld waarop obstakels zijn gemaakt en neergezet. Dat maakt het mooi.”

Het parcours is in de loop der jaren niet veel veranderd. “Maar elk jaar zijn er wel een paar aanpassingen om het beter te maken. Adrie van der Poel weet hoe hij een parcours moet uitzetten”, aldus Bellens.

Fluitend

Een kaart heeft de oud-coureur daar niet voor nodig.

Hij loopt fluitend voor de groep uit, laat zien hoe het parcours er dit jaar komt uit te zien, praat met comitéleden en mensen van de televisiezender en het productiebedrijf en denkt mee, bijvoorbeeld over een mobiele studio van Red Bull TV?’ “Zet die in ieder geval niet waar normaal publiek staat. Dat kun je niet maken. Met één camera heb ik geen moeite, maar een hele studio? Op onze toeschouwers moeten we zuinig zijn”, is Van der Poel duidelijk. “Ik let goed op wat de televisieploeg wil, maar in principe kan ik zeggen dat we het zo gaan doen. We doen het al twintig jaar, dus we weten wat wel en niet kan. Dat maakt het makkelijker.”

Opbouw

Van der Poel ziet weinig problemen voor de komende editie, al vragen de bouwontwikkelingen langs de Scheldeweg de nodige aandacht. “Daar verandert het nog elke dag. Pas op de dag van de opbouw van het parcours weten we hoe het daar precies loopt, maar grosso modo verschilt het parcours niet veel van vorige keren.”

Meer weten over de cross? Kijk op www.gpadrievanderpoel.nl.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief