John Verhoeven met zijn metaaldetector.
John Verhoeven met zijn metaaldetector. Foto: Wim de Bruijne

John Verhoeven uit Putte heeft een 'wel heel bijzondere vondst' gedaan

Door: Eugene de Kok Algemeen

PUTTE – Slechts anderhalf jaar is John Verhoeven uit Putte actief met zijn metaaldetector, maar nu al heeft hij een bijzondere vondst gedaan. Tijdens een zoektocht op een akker in Den Hout vond hij een bronzen speerpunt van ruim 3000 jaar oud. En dat terwijl hij eigenlijk de akker wilde verlaten om de zoektocht te staken en een biertje te gaan drinken.

John is lid van een detectorclub. “We zoeken op akkers met toestemming van de boeren. Soms zijn we op zoek naar iets specifieks, zoals een onderdeel van een landbouwmachine of een trouwring, maar we zoeken ook gewoon voor ons plezier.”

Colablikje

Op 13 september liepen zo’n 70 leden over de akkers op zoek naar metalen vondsten in de grond. “95 procent van wat je vindt is troep, zoals een colablikje. In deze regio vind je ook veel bomscherven uit de oorlog. Aan de hand van de piepjes kun je vaak afleiden wat voor materiaal er in de grond zit. Een zilveren munt klinkt echter hetzelfde als een colablikje, dus je moet bijna alles opgraven. Toen ik die dag de akker af liep, hoorde ik nog een piepje en besloot ik toch nog maar even te graven.”

Brons

Hij zag iets wat leek op de punt van een hekwerk. “Dat was in ieder geval wat ik zelf dacht, maar ik merkte al gauw aan de reacties dat het iets bijzonders was. Ik heb foto’s gestuurd naar Portable Antiquities Netherlands, waar je bodemvondsten kunt melden en laten beoordelen. 


Foto: John Verhoeven

Naar aanleiding van die foto’s bleek het een bronzen pijlpunt te zijn van 1100 tot 1500 voor Christus. De pijlpunt is ongeveer acht centimeter lang en weeg zo’n 24 gram. Een waarde zit er niet aan vast, maar bij mij komt er thuis wel een vitrine te staan met al mijn bodemvondsten. De vondst van deze pijl gaf de doorslag."

Kanonskogel

Naast de bronzen pijlpunt zullen in de kast straks ook een bij Bergen op Zoom gevonden kanonskogel, enkele zilveren munten, een zilveren Spaanse Real en een gouden heilighanger, die boeren vroeger in de grond stopten om voor vruchtbare grond te bidden, komen te liggen. "Het is een kwestie van geluk en herkenning van geluiden, zeker omdat het gros gewoon troep is, geschikt voor de ijzerboer. Maar het is erg mooi om te doen. Wij zoeken alleen met toestemming van de grondeigenaren en doen dan soms mooie vondsten. Dan zijn wij blij, maar de boer is ook blij dat zijn grond weer schoon is. Daarnaast doe je het lekker in de buitenlucht en kun je zo goed je hoofd leeg maken. Ook in coronatijden is het goed te doen. Je kunt op een akker genoeg afstand houden. Het is een hobby die je ontspant, maar tevens voor spanning zorgt, want je weet nooit wat je in de grond aantreft. Dat maakt het zo leuk om te doen."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief