Voorzitter Theo Sanders van Molenstichting Johanna en wethouder Jeffrey van Agtmaal.
Voorzitter Theo Sanders van Molenstichting Johanna en wethouder Jeffrey van Agtmaal. Foto: Humphrey Hekhuizen

Molen Johanna is genomineerd voor VriendenLoterij Molenprijs 2021

Door: Jose van der Wegen Algemeen

HUIJBERGEN – Molen Johanna in Huijbergen is genomineerd voor de VriendenLoterij Molenprijs 2021. Deze Molenprijs wordt jaarlijks uitgereikt door De Hollandsche Molen in samenwerking met de VriendenLoterij. Aan de prijs is bij winst een geldbedrag van 75.000 euro verbonden, waarmee de winnaar een langgekoesterde wens in vervulling kan latengaan.

Volgens Theo Sanders, voorzitter van de Molenstichting Johanna, heeft De Hollandsche Molen de vijf kandidaten voor de Molenprijs genomineerd. “Om deel te nemen aan de Molenprijs moet je onder meer een plan hebben en een vergunning, maar nog geen start hebben gemaakt met de bouw. Wij voldeden aan deze voorwaarden, met onze plannen voor een educatief centrum bij de molen, met toiletgelegenheid en expositieruimte. Het is dan alleen aan De Hollandsche Molen om de laatste vijf kandidaten voor de prijs te nomineren en wij behoren tot de gelukkigen. En je snapt wel dat niet alleen wij stonden te springen om de nominatie, maar ook Molen Johanna stond bijna te schudden op de belt, omdat wij zo blij waren.”

Parel
Een nominatie voor de Molenprijs is voor een molen een van de hoogst haalbare doelen. “Het zal dan ook waarschijnlijk de eerste en laatste keer zijn dat wij kans maken op de prijs. Dus we gaan er vol voor”, aldus Theo. Dat zal ook moeten, want de Molenprijs is een van de grootste publieksprijzen van Nederland. Dat betekent dat het molenproject met de meeste publieksstemmen wint. De winnaar krijgt 75.000 euro om het projectplan uit te voeren. De andere genomineerden ontvangen het aantal stemmen dat op hun project is uitgebracht in euro’s. Krijgt een molen bijvoorbeeld 5.000 stemmen, dan betekent dat ook 5.000 euro wordt uitgekeerd voor het molenproject. Onder de ‘verliezers’ wordt maximaal 30.000 euro verdeeld. “Het is dus sowieso zaak zoveel mogelijk stemmen te vergaren, want de concurrentie is groot. De andere molens bevinden zich in Schermerhorn, Braamt, Amsterdam en Nieuw-Scheemda. Maar wij zijn de enige molen uit Zuid-Nederland die genomineerd is.” Waarom Molen Johanna tot de uitverkoren molenprojecten behoort voor de prijs, is Theo niet bekend. “Maar De Hollandsche Molen noemt Molen Johanna ‘de parel van de Brabantse Wal’, dus dat zegt ook wel iets.”

Spandoek
Tot vrijdag 1 oktober 12 uur kunnen stemmen worden uitgebracht op de genomineerde molens met hun molenprojecten. Op woensdag 13 oktober wordt vervolgens tijdens een feestelijke bijeenkomst de winnaar van de VriendenLoterij 2021 bekend gemaakt. Molen Johanna is al druk bezig met de promotie en het werven van stemmen. “Een paar klassen van basisschool Ste. Marie uit Huijbergen hebben een spandoek overhandigd dat bij de molen komt te hangen om mensen op te roepen te stemmen. Stemmen kan met een QR-code maar ook via molens.nl/molenjohanna. Ook is er op YouTube een filmpje te vinden over Molen Johanna, gemaakt in het kader van de Molenprijs.” Dit filmpje is te bekijken via https://youtu.be/oEOhWIvikK0 . Door het uitbrengen van en ook het bevestigen van uw stem via een e-mailadres, maak je als stemmer ook kans op een luxe molenarrangement met overnachting ter waarde van 450 euro. Per e-mailadres kan maar één keer gestemd worden. “Wij hopen dat iedereen op Molen Johanna wil gaan stemmen. We laten ons in ieder geval niet kennen en doen ons best om Molen Johanna nog beter op de kaart te zetten.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief