Amarant heeft Norovirus bijna onder bedwang: 'Strenge protocollen waren nodig'

BREDA/ RIJSBERGEN - Het waren zware weken voor Amarant. Op maar liefst 10 locaties brak het norovirus uit. En om dat in bedwang te krijgen, waren zware protocollen nodig. Die hadden gelukkig wel effect. Inmiddels zijn er nog op 'slechts' twee locaties zieken. "En zij zijn er gelukkig ook bijna vanaf", laat een woordvoerder van Amarant weten.


Getroffen worden door het norovirus is geen pretje. Wie het virus oploopt kan onder andere last krijgen van heel plotseling en heftig braken, diarree, misselijkheid, koorts en buikpijn. Het virus is verder niet gevaarlijk, en de symptomen verdwijnen normaal gesproken na zo'n vier dagen. Het grootste probleem van het norovirus is dat het enorm besmettelijk is. "Er waren dus enorm strenge protocollen nodig om verspreiding te voorkomen", legt de woordvoerder van Amarant uit.

Iemand met een infectie door norovirus kan anderen heel makkelijk besmetten via zijn handen. Zo kan het virus bijvoorbeeld na bezoek aan het toilet op de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklink zitten. Iemand die zo'n voorwerp aanraakt, krijgt het virus aan zijn eigen handen. Via je eigen handen komt het vervolgens in je mond en zo in je lichaam terecht. "Toen de uitbraak werd ontdekt, hebben we meteen strenge hygiënische maatregelen ingesteld. Ook werden er strenge protocollen van kracht. Zo mochten medewerkers zich bijvoorbeeld niet meer verplaatsen. Dat is een zware maatregel, want normaal verplaatst het personeel regelmatig tussen de locaties", legt de woordvoerder uit.

Ook de getroffen bewoners zelf werden door het virus beperkt in hun doen en laten. "Zij mochten bijvoorbeeld niet meer naar openbare locaties, zoals de dagbesteding. Ook moesten we restaurants en zwembaden sluiten."

Bedwang

Inmiddels heeft Amarant de uitbraak onder bedwang. Van de tien getroffen locaties, waaronder die aan de Ambachtenlaan in Breda, zijn er nog 'maar' twee locaties waar mensen ziek zijn van het virus. "Dat gaat om locaties in Tilburg", vertelt de woordvoerder van Amarant. "Daar zijn de laatste mensen nog aan het uitzieken. In Rijsbergen duurde het onder bedwang krijgen van het virus ook lang. Daar is het sinds donderdag verdwenen."

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief