Afbeelding
Foto: Monique Jansen

Tranen van vreugde: Bewoners Avoord zien familieleden in tent

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ZUNDERT – Wekenlang konden bewoners in de woonzorgcentra van Avoord geen bezoek meer ontvangen, maar vrijdag kwam daar eindelijk verandering in. Avoord plaatste bij alle locaties in Etten-Leur, Rijsbergen en Zundert een speciale tent bij een gesloten raam, zodat mensen elkaar weer kunnen ontmoeten.

"Vrijdagmiddag hadden we al 240 aanvragen binnen", vertelt woordvoerder Dennis Roos van Avoord. "Dat is ook logisch, omdat bewoners en bewoners elkaar al zes weken moeten missen."

Het kabinet stelde in maart een bezoekverbod in voor alle verpleeghuizen om verspreiding van coronavirus COVID-19 tegen te gaan. Versoepeling lijkt er voorlopig niet in te zitten. Reden voor Avoord om na te denken over een alternatief dat aan alle coronaregels van het RIVM voldoet. De oplossing werd gevonden in speciale tenten.

Contact via raam

Bezoekers nemen plaats in een witte tent. Een vrijwilliger staat klaar voor ontvangst en schenkt koffie of thee in. Zorgmedewerkers van Avoord brengen de bewoner naar beneden. De cliënt neemt plaats achter het raam en hoeft het gebouw niet te verlaten.

De gloednieuwe ontmoetingsplaats kreeg de toepasselijke naam 't warm contact. Personeelsleden richtten de ruimte zo huiselijk mogelijk in met comfortabele stoelen en roodwitgeblokte kleedjes. Microfoons zorgen ervoor dat iedereen zich goed verstaanbaar kan maken.  

Tranen van blijdschap

Vrijwilligster Irma Voorouders staat de bezoekers in de tent bij. Zij meldde zich spontaan aan, nadat een vriendin had verteld over het initiatief: "Normaal werk ik in de horeca en nu zit ik thuis. Ik vind het fijn om hier nu te kunnen helpen. Mensen zijn zo blij dat ze elkaar weer kunnen zien. Vanmiddag kwam een vrouw helemaal uit Limburg om haar moeder te bezoeken. Dat was heel ontroerend om te zien. Bij heel wat bezoeken vloeien tranen van blijdschap."

Ook medewerkers juichen de maatregel toe: "Bewoners komen glunderend uit de ontmoeting en bezoekers zijn ook erg enthousiast. Ze zijn zo blij dat ze hun dierbare weer een keer in levende lijve kunnen zien!"

Genoeg tijdslots

Bewoners krijgen in totaal één keer per week de kans om hun familieleden of vrienden te ontmoeten. Bezoekers kunnen zich inschrijven op de website van Avoord of kunnen telefonisch een afspraak maken. Zij mogen maximaal met twee personen komen en krijgen 25 minuten de tijd om bij te praten met hun dierbare. Roos is niet bang dat Avoord nee moet verkopen en dat alle plekken snel zijn bezet:

"Als dat nodig is, zorgen we voor nog meer tijdslots. We gebruiken de tenten zeven dagen per week van 09.00 tot 17.30 uur." Hij zag al speciale aanvragen voorbij komen: "Een bewoonster had haar pasgeboren achterkleinkind nog niet gezien. We kregen het verzoek of de baby mee mocht komen. Daar hebben we ja tegen gezegd, omdat de baby op schoot zat bij de ouders."

Hygiënemaatregel

Avoord heeft ook aan hygiënemaatregelen gedacht. Medewerkers reinigen de plek als de bewoner wordt teruggebracht. Bezoekers maken zelf de tafel en stoelen in de tent schoon met ontsmettingsdoekjes. Bijna alle cliënten kunnen van 't warm contact gebruik maken.

Dit geldt alleen niet voor bewoners of woongroependie in isolatie verblijven, omdat een bewoner besmet is met COVID-19. Zij mogen bezoek ontvangen in de tent, zodra ze beter zijn. Dennis Roos kan nog niet zeggen tot wanneer de tenten nodig zijn: "We weten niet tot hoelang de coronacrisis gaat duren of wanneer het kabinet het bezoekbeleid versoepelt. Daarin volgen we het landelijke beleid."

Steeds meer herstellende cliënten

Binnen Avoord sloeg het coronavirus hard toe. Totaal zijn 29 cliënten overleden die positief getest zijn op COVID-19. Dit zijn cliënten van de woongroepen, zorgappartementen en cliënten uit de wijk.

"Gelukkig zien we nu dat steeds meer cliënten herstellen", vertelt Roos. Vorige week kon de instelling melden dat zes personen waren genezen. "Daar zijn we heel blij mee. We merken echt een tendens, in totaal zijn 37 cliënten die COVID-19 hadden genezen", besluit Roos. 

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief