Vluchtelingen uit België in Roosendaal.
Vluchtelingen uit België in Roosendaal.

Lezing over Nederland in de eerste Wereldoorlog door Herman Janssen

Sport en vereniging

KLEIN ZUNDERT - Op maandag 12 november geeft Herman Janssen voor Heemkundekring De Drie Heerlijkheden een lezing in zaal Schuttershof te Klein Zundert over diverse aspecten van WO1.

Herman Janssen uit Merksplas (B) is bestuurslid van Heemkundekring Amalia van Solms uit Baarle-Nassau en BaarleHertog. Hij vertelt aan de hand van meer dan 150 unieke foto’s over de eerste oorlogsmaanden, van de Nederlandse mobilisatie tot en met de Duitse bezetting van onze Belgische grensgemeenten, gevolgd door het sluiten van de rijksgrens.

Aan bod komen ook: de Nederlandse berichtgeving over de oorlog, de internering van buitenlandse militairen, de opvang van Belgische vluchtelingen, de grensbewaking, de inkwartiering van soldaatcommiezen, de Duitse dodendraad, het voedseltekort aan beide zijden van de grens en de voedselsmokkel, inclusief het verhaal van Klaveren Vrouwke. Het begrip ‘neutraliteit’ wordt getoetst aan de enclavesituatie in Baarle-Nassau. Aan de hand van praktische voorbeelden wordt het begrip verduidelijkt. Tot slot volgt een verklaring voor de slechte relatie met België omstreeks het einde van WO1.
De zaal is open vanaf 19.30 uur, de lezing begint om 20.00 uur en is gratis voor de leden van de Heemkundekring. Locatie: zaal Schuttershof, Klein Zundertseweg 38 te Klein Zundert.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief