Afbeelding
Foto: Leo Adriaansen

Het laatste jaar voor Prins Strinius V: ‘Arstikke bedàànkt aon iederéén’

Door: Christel Schiphorst Algemeen

STEENBERGEN - In de Prokullemaosie van de Leutige Flodder 2023 kondigt Prins Strinius V aan dat 2023 zijn laatste jaar zal zijn als Prins van ‘t Gèèfste Plekske aon de Vliet, ’t Strienedurrepke, de Raldal, ’t Moer en d’ommelàànde. 

Dennis Vermeulen (41), voor het 11de jaar Prins, geniet met volle teugen van de intensieve Carnavalsweken, die zijn begonnen. “Afgelopen weekend was een fantastische aftrap met het Snorrenbal en het Snorrekusbal”, begint de Prins. “Het Snorrekusbal vind ik één van de leukste middagen van het Carnaval, het enthousiasme van al die gastjes op de vloer is fantastisch. De kinderen gaan er vol in, ook al zijn ze aanvankelijk soms nog wat schuchter.”

Elf jaar feest
“Het is mooi om te zien, dat het Carnaval blijft leven in Steenbergen. In die 11 jaar is het niet afgezwakt - misschien zelfs beter geworden - want je ziet dat de clubs onderling naar elkaar toe zijn gegroeid, waar nodig elkaar ook ondersteunen.  Bij mijzelf is wel veel veranderd, want van een tweetal, mijn vrouw Ilja en ik, zijn we in deze 11 jaar gegroeid naar een gezin van vijf, met Lars, Jens en Bente,” vertelt Dennis trots. Toen ik werd gevraagd, heb ik dit met Ilja besproken en zij stond er helemaal achter. Dat heeft ze al deze jaren gedaan. Toen de kinderen kwamen, kwam er veel op haar schouders, maar ze heeft me altijd alle ruimte gegeven. Maar ik kijk er wel erg naar uit om volgend jaar samen met haar en de kinderen op stap te gaan, en dat zij me niet meer hoeven te delen met anderen.  

Dierbare momenten
Carnaval voor een prins en zijn gevolg is een feest van contrasten. “We hebben grootse evenementen aan de ene kant, waar veel mensen op af komen met de bals, 11/11, onthullingen en het Spel op de Mart. Maar...aan de andere kant is het een voorrecht om Prins te zijn, vanwege de kleine, intieme momenten. In het verleden bezochten we altijd Steenbergenaren, die langdurig ziek in het Bravis lagen. Daar moesten we helaas van het Bravis mee stoppen. Maar we komen veel bij mensen thuis. Bij mensen die zelf niet (meer) naar het carnaval kunnen komen, maar waar het carnavalsbloed door de aderen stroomt, komen we een stukje leut brengen. Het komt zelfs voor dat iemand in de laatste fase van zijn leven is. Dat wij dan daar deel van mogen uitmaken vind ik heel bijzonder,” vertelt Dennis.

Eigenschappen van een goede prins
Dit jaar voelt niet als een afscheidstoer voor Strinius V. “De tijd is voorbij gevlogen en ik stop ook zeker niet omdat ik het zat ben, maar juist omdat ik een ander ook dit plezier gun. Toen ik werd gevraagd, heb ik me voor 5 jaar gecommitteerd, maar na die 5 jaar was ‘t nog zo leuk, dat ik besloot om door te gaan. “Je moet natuurlijk niet bang zijn om voor publiek te spreken, want je staat echt in het middelpunt van de belangstelling”, licht Dennis toe. “Laten zien en voelen dat je het écht leuk vindt om carnaval te vieren en zo iedereen op sleeptouw neemt. En tot slot vind ik het belangrijk om erg benaderbaar te zijn voor iedereen, van jong tot oud.”

‘Arstikke bedàànkt aon iederéén die mij de afgelòòpe 11 jaore gesteund ‘eb!’Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief