Kai Roks en Pim de Bruijn (midden) winnen goud op Skills The Finals.
Kai Roks en Pim de Bruijn (midden) winnen goud op Skills The Finals. Foto: WorldSkills Netherlands

Kai Roks (15) uit Kruisland kampioen tuinontwerp en -aanleg

Door: Olaf Knook Algemeen

KRUISLAND - De 15-jarige Kai Roks uit Kruisland wint goud in de categorie Tuinontwerp en -aanleg. Kai is leerling op het Curio Prinsentuin Oudenbosch. Het is voor het derde achtereenvolgende jaar dat de school goud te wint op Skills The Finals.

Skills The Finals is een evenement waarbij vmbo-leerlingen de strijd aangaan met elkaar in 10 verschillende vakgebieden (Skills Talents) en mbo-studenten het tegen elkaar opnemen in 61 categorieën (Skills Heroes).

Kai Roks uit Kruisland en Pim de Bruijn uit Wouw (beiden 15 jaar) werden Nederlands kampioen in de categorie Tuinontwerp en -aanleg. De lat lag vanaf het begin hoog, omdat de twee voorgaande edities gewonnen werden door de broer van Pim en hun achterneef.

Tuin aanleggen

De jongens hebben veel getraind op school en thuis en moesten eerst de regionale en provinciale wedstrijden winnen om zich te kwalificeren voor de landelijke finale van donderdag 21 maart. In vijf uur tijd moest het duo een tuintje aanleggen met daarin twee vlonders, een stukje straatwerk, houten palen en verschillende plantvakken. Zij namen het op tegen zeven andere teams uit heel Nederland.

Tekst gaat verder onder de foto


Kai Roks en Pim de Bruijn maken een gouden tuin - Wendy Roks - van Gils

Stille supporters

Familieleden, leerlingen en leerkrachten van Curio waren die dag hun stille supporters, want de deelnemers mochten niet gestoord worden tijdens de wedstrijd. Na afloop zette Pim een foto in het tuintje van zijn - inmiddels 3 jaar geleden - overleden vader Cor. Die had het mooi gevonden dat ook zijn tweede zoon in papa’s voetsporen treedt.

Bas de Bruijn en Délano Gommers mochten als voormalig kampioen helpen bij de prijsuitreiking. Groot was de verrassing toen bleek dat zij Kai en Pim een gouden plak mochten overhandigen. De tweede prijs ging naar een team uit Krabbendijke en de derde plek was voor een team uit Groningen.

Skills The Finals
Skills The Finals werd dit jaar gehouden in de Brabanthallen in Den Bosch. Dit tweedaagse evenement trekt ieder jaar zo’n 15.000 bezoekers. Zo veel getalenteerde jeugd werkend aan hun toekomst maakt het bijwonen van de wedstrijden bijzonder. Daarnaast kunnen middelbare scholieren door middel van bijna 100 activiteiten kennis maken met alle mbo-opleidingen en potentiële stageplaatsen. Skills Finals verdient alle aandacht, omdat het laat zien dat onze hele maatschappij leunt op MBO-ers en we niet zonder deze groep vakmensen kunnen!



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief