Stockfoto
Stockfoto Foto: Pixabay

Gemeente heeft positief resultaat van 4,2 miljoen

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN - De gemeente Tholen heeft het afgelopen jaar afgesloten met een voordelig resultaat van ruim 4,2 miljoen euro. Toch brengt wethouder Peter Hoek meteen een nuance aan. "We zijn hiermee niet rijker, want deze winst was al ingepland."

In de jaarrekening wordt de balans opgemaakt tussen de inkomsten en uitgaven van het voorgaande jaar. De gemeente Tholen kende dit jaar een aantal voordelen. Omdat er meer gebouwd is, zijn er meer leges betaald voor omgevingsvergunningen. Voordeel hiervan was 85.000 euro. Een voordeel bij de uitvoering van peuteropvang levert 80.000 euro op, maar de grootste klapper is de zogenaamde winstneming op de woningbouw- en bedrijventerreincomplexen: 4,7 miljoen euro.

Bij grootschalige woningbouwprojecten was de gemeente erg voorzichtig met winst inboeken. Als een nieuwe woonwijk al voor een deel klaar en verkocht is, kan die winst al ingeboekt worden. Wethouder Hoek: "De gemeenteraad heeft altijd gezegd dat we ons niet te snel rijk moesten rekenen. We zijn daarom altijd heel voorzichtig omgegaan met de winstneming." Twee maanden geleden werd landelijk vastgesteld dat er een nieuwe methode gehanteerd moest worden voor het berekenen van je winst. De 4,7 miljoen euro stond dus al wel ingepland, maar was verspreid over de komende jaren. Door deze nieuwe methode wordt dat opeens naar voren gehaald.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief